Ambrosiabagge, alkohol och svamp – en av djurrikets bästa kombinationer. Foto: Georg Knutz, Pontus Lundahl/TT & Peter Biedermann

Skalbaggen som gillar alkohol och odlar svamp

Uppdaterad
Publicerad

Ambrosiabaggen är en insekt som gillar alkoholdränkta träd av en enda anledning – de är perfekta för deras svampodlingar.

Att getingar och humlor dras till doften av alkohol blir allra tydligast under sommaren om man låter ett glas med öl stå framme. Men det är inte bara dessa insekter du kan hitta i ditt fyllda ölglas – även vissa skalbaggar dras till alkohol.

Men varför just alkohol? Tyska insektsforskare har undersökt skalbaggarnas attraktion av alkohol och hittat något lustigt. De letar efter alkohol för att odla svampar.

Letar efter alkoholrika träd

Det är inte alla skalbaggar som odlar svampar. Det är framförallt barkborrarna som karakteriseras av detta beteende. Och av dem så är det ännu bara ambrosiaskalbaggen som har observerats använda platser med en högre koncentration alkohol som ”odlingsmark”.

– Det har länge varit känt att alkohol produceras hos svaga träd och att dessa känns igen och koloniseras av ambrosiabaggar, förklarar biologen och en av författarna bakom studien, Peter Biedermann, i ett uttalande.

Professionella svampodlare

Ambrosiabaggen borrar sig djupt in i träden och bildar långa gångar för sina svampodlingar. Svampen som odlas av skalbaggarna är den så kallade ambrosiasvampen. Den frodas i alkoholrika miljöer som annars är giftiga för andra mikroorganismer och utgör skalbaggarnas huvudföda. Och mer föda innebär mer avkomma.

På grund av dess beteende som ofta dödar svaga träd anses skalbaggen vara en skadeinsekt. Entomologen Åke Lindelöw vid Sveriges lantbruksuniversitet blir förtjust när han läser studien.

– Detta är mycket spännande forskning. Att skalbaggarna använder alkoholen på det här sättet har inte undersökts förr, säger han.

Överlevnadsstarka

Svampodlingarna är mycket framgångsrika, främst tack vare skalbaggarnas samarbete. Vissa städar gångarna och boet medan andra tvättar rent sina kollegor. Till skillnad från våra odlingar verkar inte skalbaggarnas svampmarker ha problem med ogräs.

Men den stora frågan nu är hur ambrosiabaggen och dess svamp kan överleva i en sådan extrem miljö. Om vi vet hur de är så alkoholresistenta kanske vi kan förhindra spridningen av denna skadeinsekt. Och vi människor kan använda kunskapen för att odla grödor i extrema miljöer själva, skriver forskarna i studien.

Referens: Proceedings of the National Academy of Sciences.

Det är inte bara ambrosiabaggen som är beroende av svampar – det är vi alla. Vill du veta mer om svampar och vilken roll de egentligen spelar i vår värld? Se den prisbelönade filmen: Svamparnas planet i Vetenskapens Värld den 16 april klockan 20.00 i SVT 2 eller direkt på SVTplay.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.