Spela klippet för att höra Anette Öhman berätta om varför hon skogsbadar. Foto: SVT/Vetenskapens värld

Skogsbadare: ”Skogen bara är. Det är kravlöst”

Uppdaterad
Publicerad

Anette Öhman var sjukskriven för utmattningssyndrom i två år. Sedan erbjöds hon att delta i skogsbad genom vårdcentralen.

I Nackreservatet utanför Stockholm har en grupp samlats för att skogsbada – alltså att låta kroppens alla sinnen få bada i intryck från skogens atmosfär – allt i ett långsamt tempo. Gruppen leds av Petra Ellora Cau Wetterholm som är natur-och skogsterapiguide. 

– Det behöver inte vara skog. Det kan också vara ett fjäll eller en strand. Och sen öppnar man sina sinnen och försöker verkligen lägga märke till allt. Man kanske tar tag i jorden och doftar och lyssnar, säger hon.

Överraskande resultat

Till vardags jobbar hon som psykolog på vårdcentral där hon ofta kommer i kontakt med patienter med utmattningssyndrom. Det var där idén dök upp att ta med dem ut på skogsbad under sex veckors-perioder.

Och resultaten överraskade henne. 

– Många hade vart så sjuka att tidigare när de varit och fikat med vänner var de tvungen att vila en till två dagar eftersom de var så belastade av intryck.

– Men efter ett skogsbad behövde de ingen återhämtning alls, de hade fått mer energi. De hade blivit mindre sensoriskt känsliga. Många av dem var väldigt känsliga för ljud eller ljus. Det hade blivit bättre, berättar hon. 

”En rytm jag hittar tillbaks till”

Anette Öhman har varit sjukskriven för utmattningssyndrom i två år och var en av dem som erbjöds möjligheten att delta i skogsbad genom vårdcentralen.  

– När jag är ute i skogen så är det oftast ett lugn jag hittar. Det är en rytm som jag hittar tillbaks till, som jag mår bra av, säger hon. 

– När jag tänker på att jag ska tillbaka till arbetet, då blir det förväntningar. “Hur ska jag vara då och hur ska jag förhålla mig?” Men skogen bara är. Det är kravlöst. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.