Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Runar Brännlund är ekonom vid Umeå universitet och har räknat på värdet av ett års skogsavverkning mot att låta skogen stå för klimatets skull. Foto: Marcus Jonsson

Skogens ekonomiska värde

Uppdaterad
Publicerad

Vi bad en av Sveriges främsta skogsekonomer att räkna på vad det skulle kosta om man helt stoppade all skogsavverkning under ett år som vissa forskare i Slaget om skogen föreslagit för klimatets skull.

– Om vi nu säger att vi inte skulle avverka den svenska skogen under ett år, då kommer skogen att stå kvar och binda kol och värdet skulle man kunna uppskatta till 42 miljarder kronor vilket är vad EU:s utsläppshandelssystem kostar för motsvarande mängd koldioxid, förklarar Runar Brännlund som är professor i nationalekonomi vid Umeå universitet.

– Men om vi kan importera råvaran från andra länder så att skogsindustrin kan fortsätta producera sina produkter då faller värdet ned mot noll, eftersom det blir mindre koldioxidbindande skog där istället, fortsätter Brännlund.

Det här resonemanget att det är ett nollsummespel på grund av import ifrågasätts av Thomas Hahn som forskar i ekologisk ekonomi vid Stockholm Resilience Centre. EU:s nya klimatlag skulle inte tillåta ökad import från andra EU-länder anser han.

Se videon ovan för att höra mer och se serien Slaget om skogen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer