Sophie Scott forskar om hur vi uttrycker positiva känslor med vår röst. Och i synnerhet känslor som undertecknad till höger uttrycker – skratt! Foto: University College of London/SVT

”Skrattet knyter oss närmare varandra”

Uppdaterad
Publicerad

Idag, söndagen den sjunde maj, är det Världsskrattdagen. Ett skratt ska ju förlänga livet och vara bra för oss, men varför skrattar vi egentligen? Vi har frågat Sophie Scott, professor i kognitiv neurovetenskap vid University College of London, och forskar på skratt.

Varför är det bra att skratta?

– Skratt utlöser endorfiner, och kan fungera som smärtlindring. Man får en skön känsla i kroppen, som bland annat är förknippat med låga adrenalinnivåer. Vi skrattar ju ofta när vi redan är glada, men skrattet i sig kan också få oss bli ännu gladare; det kan alltså förstärka ett redan positivt tillstånd, säger Sophie Scott.

Varför skrattar vi?

– De flesta tror att vi framförallt skrattar åt situationer vilka-som-helst som är roliga, och det stämmer ju, men skratt är kanske framförallt ett socialt fenomen för att knyta oss närmare varandra. Vi skrattar när vi leker med varandra på olika sätt; skrattet fungerar som ett slags socialt kitt. Ju mer man lär känna en person, desto bättre vet man vad den personen skrattar åt, och det kan man vilja försöka komma åt. Faktum är att vi skrattar 30 gånger oftare tillsammans med någon än när vi är ensamma.

Ett skratt förlänger livet, säger man ju. Stämmer det?

– Jag kommer inte på någon motsvarighet för det uttrycket här i England, men ni svenskar kanske skrattar mer! Skämt åsido, så finns det ju faktiskt terapiformer där man ska skratta, men faktum är att det inte finns några bra vetenskapliga studier som pekar på att skratt skulle ha några långsiktiga effekter. Å andra sidan så är det ju skönt att skratta, så ett liv fullt med skratt borde ju vara bättre än ett liv utan skratt.

Vad skrattar du själv mest åt?

– Det är något jag reflekterar över ganska ofta faktiskt, men eftersom jag arbetar med skratt så vet jag ju att det är roligare att skratta tillsammans. Ibland samlar jag ihop familjen och tittar videosnuttar på datorn. Bland annat en video från Japan som handlar om hur en spelkula ska försöka rädda en annan spelkula från något farligt, på en gård där det händer massor av hemska saker. Jag skrattar bara jag tänker på det! Jag gör också lite stå-uppkomik. Det är en sådan nerv i det, och det kan dessutom hjälpa mig att bättre förstå skratt för min forskning.

Vad forskar du om när det gäller skratt?

– Jag är framförallt intresserad av hur personer uppfattar skratt, och hur detta skulle kunna användas för att lindra depressioner. Det kan ju vara irriterande även för en frisk person när folk skrattar åt saker som man själv inte tycker är kul, eller i situationer när man inte tycker att det passar. För en deprimerad är detta ofta ännu värre; man verkligen avskyr att höra när andra skrattar och har kul. Men eftersom skratt är ett så viktigt socialt verktyg, kan det ju innebära att man gräver ner sig ännu djupare i sin depression och förlorar ännu mer kontakt med sin omvärld. Skratt skulle kunna vara en nyckel ur en sådan situation.

Världsskrattdagen

”Att skratta är bra för hälsan. När du skrattar, förändras du; och när du förändras, förändras världen omkring dig.” Dessa ord kommer från Dr. Madan Kataria, grundaren av så kallad skratt-yoga, och som 1998 skapade Världsskrattdagen, som infaller första söndagen i maj varje år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.