Slemsvamp utan hjärna beter sig smart

Uppdaterad
Publicerad

Ny forskning visar att en encellig organism kan bete sig överraskande intelligent. Slemsvampen Physarum polycephalum kan bland annat gå runt fällor och ta sig genom labyrinter.

Den encelliga slemsvampen har på senare år allt mer fascinerat forskare. Det som överraskat forskarna mest är hur en organism utan hjärna och nervsystem kan uppföra sig på ett sätt som verkar intelligent.

Vanligtvis anses enbart mer komplexa livsformer ha det som kallas ”strategiskt beteende”. Det gör den unik bland encelliga organismer.

– När man ser vad den kan göra. Den kan ta sig igenom labyrinter, lagra tillräcklig näring, gå runt fällor och balansera sitt näringsintag, börjar man fundera om den här organismen har intelligens säger Audrey Dussutour, etologiforskare på Toulouse Universitet.

Slemsvampen är målinriktad

Slemsvampen kan röra sig och tar sig fram till maten på ett obehindrat sätt. När den är hungrig breder den ut sig i riktningen mot födan på en hastighet upp till 4 centimeter per timme. Den sträcker ut sitt nätverk av kanaler och kan fördubbla sin storlek med flera centimeter per dag.

Den väljer bäst näring

Det har visat sig att slemsvampen inte rör sig slumpvis utan siktar in sig mot rätt mål. Forskarna i Frankrike har studerat hur den väljer sin mat och har kunnat se att den direkt rör sig i riktning mot de näringsämnen som är bäst för den.

– Det här visar att Physarum är väldigt smart när det kommer till att få i sig näring. Den valde den mat som kunde maximera tillväxten, säger Audrey Dussutour

När den har näringsbrist kan den dessutom gå in i ett viloläge för att spara energi.

Den anpassar sig

Forskarna upptäckte även att slemsvampen kan lära sig att vänja sig till en viss näring som den vanligtvis ogillat. Det är första gången som forskare har visat att en encellig organism har anpassningsförmåga.

– Några var så klart skeptiska till resultatet eftersom det går mot normen att inlärning enbart finns hos livsformer med hjärna, säger Audrey Dussutour.

Information kan överföras

När en slemsvamp som vant sig till salt sedan sammanfördes med en som var obekant med salt, överfördes anpassningen till salt till den andra slemsvampen.

Det visade på att slemsvampen förutom att lära sig att vänja sig till ett ämne även kan föra över den vanan.

Se mer om Världens smartaste slem i Vetenskapens värld. Programmet sänds på SVT2 måndag den 13 januari klockan 20:00 och finns att se på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.