Småbarn tar skada av för mycket tv-tittande

Publicerad

Barns TV-tittande går allt längre ner i åldrarna numera finns till och med DVD:er riktade till spädbarn. Samtidigt anser ledande forskare att barn under två år inte ska se på TV alls.

Många föräldrar sätter barnen framför tv:n för att hinna tvätta eller laga mat i lugn och ro. Och det är ingen fara – en kort stund. Men trenden är att barn tillbringar allt längre stunder, till och med timmar, framför tv:n.

-Barn tittar på tv i bilen och på en rad andra ställen där det inte fanns möjlighet att göra det när deras föräldrar växte upp, säger Dimitris Christakis, professor i barnmedicin, till Rapport.

I framförallt USA men också i Europa har det skapats en stor marknad för filmer riktade till spädbarn. De sägs göra barnen smartare och mer kreativa.

Skadar inlärning
-Den forskning vi har gjort tyder på att det är precis tvärtom. Ju mer tid småbarn tillbringar framför tv:n desto färre ord lär de sig och desto sämre blir deras koncentrationsförmåga när de börjar skolan, säger Dimitris Christakis.

Dimitris Christakis är i Sverige och föreläser för föräldrar om sin forskning. Och han klandrar inte dem som sätter sina barn framför tv:n, eftersom de ofta tror att de gör barnen en tjänst.

-Om de använder tv:n för sina väldigt små barn för att de behöver en kvart för att hinna ta en dusch, så är det okej. Barnet kommer inte att ta särskilt mycket skada. Men om de gör det för att de tror att det är bra för deras barn behöver de tänka om, säger han.

Freja Salö
freja.salo@svt.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer