Ser kanske inte så mycket ut för världen men så här såg mossa ut innan den lilla istiden slog till för omkring 400 år sedan. Foto: Catherine La Farge

Växter från ”lilla istiden” odlas fram

Uppdaterad
Publicerad

Växter från ”lilla istiden” för 400 år sedan har smält fram.

Det gör ont när knoppar brister. Kanske särskilt ont när man legat under en glaciär de senaste 400 åren.

Men nu när glaciärtungorna drar sig tillbaka i allt högre takt, blottläggs marken inunder. Växter, mikrober och alger som legat begravda under ismassorna får äntligen bada i solljus igen.

I Kanadas arktiska områden har isen smält fortare än någonsin de senaste 10 åren. På Ellesmere Island finns alltjämt Teardrop Glacier kvar.

Växter i dvala vaknar till liv

I marken där Tårdroppsglaciären smält undan har forskaren Catherine La Farge och hennes kollegor vid University of Alberta, hittat växter som legat isolerade och i dvala under isen sedan 400 år tillbaka.

Växterna, som framför allt består av mossor, är i och för sig lite tilltufsade och mörka till färgen men ändå i förvånansvärt gott skick.

Till forskarnas stora glädje har man lyckats ta stamceller från växterna och driva upp nya skott både i laboratoriemiljö och i det fria. Vilket visar prov på kärlväxters och mossors fantastiska motståndskraft och anpassningsförmåga, menar forskarna.

Gamla, men inte jättegamla

Studien kommer enligt forskarna själva att bidra till ökad förståelse för växters förmåga att kunna slå av all fysisk aktivitet i extrema klimat för att sedan återuppstå under mer gynsamma förhållanden och börja kolonisera nya landområden.

Svante Björck som är klimatforskare och professor i geologi vid Lunds Universitet, är dock måttligt imponerad över fynden.

400 år är ju inte så gammalt. Det hade varit mer sensationellt om de lyckats få liv i 10.000 år gamla växter. Då hade det kunnat vara fråga om underarter till dagens växter.

Det finns ju liknande fynd man gjort i Sydamerika som är kring 15 000 år gamla. Och även i alperna och till och med i Sverige har man hittat äldre växter än så.

Blommor och bin före istid

Men lite imponerad är han allt av att forskarna lyckats odla nya gamla blommor i labbet.

Klart det är intressant att få veta mer om hur floran såg ut före lilla istiden. Och det är väl det som är behållningen med den här sån här forskning, som en beskrivning av forna tiders flora.

I och med ett varmare klimat kommer liknande fynd bli allt vanligare framöver, tror Svante Björck. Vilket kan vara både positivt och negativt.

Ökad biodiversitet ser jag alltid som något positivt. Smältande isar är så klart mindre roligt.

Studien ”Regeneration of Little Ice Age bryophytes emerging from a polar glacier with implications of totipotency in extreme environments”, finns publicerad i tidskriften PNAS.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.