Den grönfläckiga paddan är Sveriges mest sällsynta och mest hotade groddjur. Nu har ännu ett hot nått Sverige: den fruktade svampsjukdomen chytridiomykos. Foto: TT

Smittsam sjukdom hotar svenska grodstammen

Uppdaterad
Publicerad

En smittsam svampsjukdom som utplånat runt 200 grodarter världen över har nått Sverige. Än så länge mår de infekterade grodorna bra, men läget kan snabbt förändras.

Svampsjukdomen chytridiomykos upptäcktes för första gången på grodor i Afrika under 1930-talet, och har sedan dess spridit sig över världen med fatala konsekvenser. Sjukdomen angriper och förstör grodornas känsliga hud, ofta med dödlig utgång.

Nu har smittan upptäckts i Sverige. De första fallen konstaterades 2010 i Skåne och Blekinge, men än så länge har inga svenska djur visat några symptom.

– Det finns så mycket varianter av den här smittan. Så vi kan ju ha turen att varianter i Sverige inte är lika allvarliga som i de områden där det dör en massa grodor, säger Anders Hallengren, naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen Skåne.

Kan mutera

Men att svenska grodor än så länge inte har blivit sjuka betyder inte att faran är över. Bland annat finns risk för att sjukdomen muterar, och då kan situationen snabbt förändras.

– Många av de svenska grodarterna finns i ett ganska begränsat område. Och skulle sjukdomen svepa igenom där, ja då är det ju kört helt enkelt, säger Hallengren.

Ett forskningsprojekt för att kartlägga utbredningen av chytridiomykos i Sverige har nu startats vid Uppsala universitet.

– Det är väldigt svårt att säga vart det här kan ta vägen. Det kan gå väldigt illa, samtidigt så kan man ha tur. Det är viktigt att påpeka att det fortfarande är väldigt osäkert vad som kan hända, säger Jacob Höglund, professor i zoologisk bevarandebiologi.

Kan spridas via stövlar

I fyra år ska forskarna genom fältstudier nu undersöka både grodor och vatten, främst i Skåne och Blekinge. Inledningsvis är teorierna många.

– En möjlighet är att svampen funnits i Sverige under väldigt lång tid, en naturligt förekommande sjukdom. En annan möjlighet är att den precis kommit, men finns i så låg frekvens att djuren inte blir sjuka, säger Höglund.

I väntan på svar vill både forskare och tjänstemän mana till en viss försiktighet när man vistas nära grodbestånden. Smittan kan till exempel spridas via ett par stövlar.

– Det är framför allt amatörer som är intresserade av grodor som ska tänka på det här, säger Höglund.

Fakta: Hårt prövade groddjur

Det finns 13 olika arter av groddjur i Sverige: åtta grodor, tre paddor och två salamandrar.

Samtliga groddjur i Sverige är fridlysta. Fem av dem är rödlistade enligt kriterier från Internationella Naturvårdsunionen.

Groddjuren hotas bland annat av trafik, övergödning, exploatering och försurning.

Groddjur är amfibier och lever både i vatten och på land.

Källa: Artdatabanken

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.