Snusande under graviditet kan påverka fostret Foto: TT

Snus under graviditeten kan påverka barnets blodtryck

Publicerad

Barn som har fått i sig nikotin från snus under fostertiden riskerar att få ökat blodtryck, visar ny svensk forskning.

Gravida har sedan länge rekommenderats att inte använda tobak. Särskilt rökning har varit känt att påverka fostret negativt. Nu har forskare på Karolinska Institutet också visat hur nikotin från snus kan påverka barn som får i sig det under tiden i magen.

Överraskande tydligt

Barnen i fem -och sexårsåldern som deltog i studien hade bara fått i sig nikotin under fosterstadiet och sedan vid amning men inte under sin uppväxt.

Det är en skillnad från tidigare studier där forskare istället har studerat barn till rökande mammor. Då har de fortsatt att få i sig nikotin från rökning även under sin uppväxt.

Med den nya studien har forskarna därför tydligare kunnat se vilken påverkan som nikotin kan ha på barn under fostertiden.

– Vi misstänkte en nikotineffekt men blev överraskade att det var så tydlig skillnad mellan de två grupperna, säger Felicia Nordenstam, överläkare och forskare på Karolinska Institutet.

Studien visade en ökning i blodtrycket

Forskarna jämförde blodtrycket hos sammanlagt 40 barn. Hälften av dem hade haft en mamma som snusade under graviditeten och den andra hälften en mamma som inte snusade under graviditeten.

Resultatet visade att barn som fått i sig nikotin under fostertiden hade ökat blodtryck

– Det finns en begränsning i att det är en liten studie men resultatet stämmer väl överens med studier av rökare och djurstudier på nikotin. Det finns en länk mellan dessa studier, säger Felicia Nordenstam.

Riskfaktor för hjärt -och kärlsjukdom

Hon menar även att det inte går att säga säkert att effekten håller i sig över tid. Men att andra studier har visat hur högre blodtryck under barnåren kan ledda till högt blodtryck i vuxen ålder.

– Man kanske ska tänka på riskfaktorer för hjärt- och kärlsjukdom redan i barnaåldern. Möjligen är nikotin en riskfaktor så som övervikt, fysisk inaktivitet och ärftlighet kan vara.

Studien är publicerad i JAHA.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer