Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vid snus- och rökstopp tidigt i graviditeten, innan första besöket på mödravårdscentralen, var risken för spädbarnsdöd betydligt lägre jämfört med om mamman fortsatt att röka eller snusa. Barnläkaren svarar på tre frågor om snus och graviditet i klippet. Foto: YY

Ny svensk studie: Gravida som snusar har ökad risk att få barn som dör i plötslig spädbarnsdöd

Uppdaterad
Publicerad

Barn till mammor som snusat under graviditeten löper tre gånger så hög risk att dö i plötslig spädbarnsdöd. Det visar en ny stor studie från Karolinska institutet. 

– Man bör undvika inte bara cigarettrök, utan nikotin i alla dess former under graviditet, säger Anna Gunnerbeck, barnläkare och forskare. 

Plötslig spädbarnsdöd är mycket ovanligt i Sverige, men varje år drabbas två av 10 000 bebisar av plötsliga dödsfall i sömnen utan att man hittar en orsak. 

Det är sedan tidigare känt att rökning under graviditeten är en riskfaktor för plötslig spädbarnsdöd. Nu visar en ny svensk studie, som publiceras i tidskriften Pediatric Research, att snusning under graviditeten är förknippat med mer än trefaldigt ökad risk för plötslig spädbarnsdöd.  

– Det är jämförbart med effekterna av måttlig rökning, det vill säga en till tio cigaretter per dag, under graviditeten, säger Anna Gunnerbeck, barnläkare vid Astrid Lindgrens Barnsjukhus och forskare vid Karolinska Institutet.

Nikotinet möjlig orsak

Slutsatsen är att alla nikotinprodukter bör undvikas vid en graviditet. 

– Vad är den gemensamma substansen i snus och cigaretter? Det är nikotin. Den slutsats man kan dra i studien är att nikotin kan vara inblandad i mekanismen bakom plötslig spädbarnsdöd. 

Snusandet bland unga i Sverige har ökat kraftigt de senaste åren och störst är ökningen bland kvinnor. Det är det “vita snuset”, som inte innehåller tobak men nikotin, som står för den stora ökningen. Det är en av anledningarna till att Anna Gunnerbeck tycker att studien är viktig.

– Många människor väljer snus framför rökning av hälsoskäl och då är det väldigt viktigt att man som kliniker, som jobbar med gravida och nyfödda barn, vet om de här riskerna. Men också att allmänheten vet att det inte är ofarligt att använda nikotin under graviditet.

Snusar du eller har du snusat? Barnläkaren svarar på tre frågor om snus och graviditet i klippet.

Om studien:

Studien har gjorts på två miljoner barn födda 1999–2019 i Sverige. Genom att koppla samman olika register har man kunnat justera för ett antal viktiga faktorer som kan påverka risken för spädbarnsdöd, som socioekonomisk status och mammans ålder. Studien kan dock inte fastställa några orsakssamband eftersom okända faktorer kan ha påverkat utfallet.  

Snusning under graviditeten var förknippat med 70 procents ökad risk för död under det första levnadsåret oavsett orsak och en mer än trefaldigt ökad risk för plötslig spädbarnsdöd specifikt. 

Vid snus- och rökstopp tidigt i graviditeten, innan första besöket på mödravårdscentralen, var risken för spädbarnsdöd betydligt lägre jämfört med om mamman fortsatt att röka eller snusa.

Vid inskrivning på mödravården snusade drygt en procent av mammorna och sju procent rökte. Forskarna saknade information om hur stor snuskonsumtionen var under graviditeten och vilken mängd nikotin som var kopplat till skadliga effekter.

Forskningen finansierades av Vetenskapsrådet, Region Stockholm, Hjärt-Lungfonden och Stiftelsen Frimurare Barnhuset. Forskarna uppger att det inte finns några intressekonflikter.

Källa: Karolinska institutet

Om du vill sluta snusa

1. Bestäm ett datum för när du ska sluta snusa.

2. Samla ihop information och gör en lista över anledningar att sluta.

3. Fundera över vad som kan försvåra eller sabotera dina planer. Har du misslyckats tidigare?

4. Testa ditt snussug så här: anteckna varje gång du snusar under en dag och vad du gör just då. Sätt sedan betyg på hur viktig just den snusportionen är. Var det en nödvändig, god portion snus eller en mindre viktig? Håll gärna på med detta minst en vecka, då kan du se om du har snusat extra mycket vissa dagar och i så fall fundera över orsaken.

5. Skapa snusfria zoner. Sluta snusa helt och hållet på de ställen där du tillbringar din mesta tid, till exempel jobbet, skolan eller hemma.

6. Gör en hälsoplan som ett extra stöd om du vill.

7. Drick gärna ett glas vatten då och då, eller när du känner ett sug efter snus.

8. Ta hjälp från Sluta röka-linjen, vårdcentralen och folktandvården.

Källa: TT/1177.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.