Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon ser du hur alkohol påverkar immunförsvaret, magen och hjärnan. Foto: SVT

Källor till SVT: Riskgränsen för mäns alkoholkonsumtion ska sänkas

Uppdaterad
Publicerad

Socialstyrelsens gräns för antal glas alkohol i veckan som är ett riskbruk sänks snart kraftigt för män enligt SVT:s källor. Däremot höjs sannolikt rekommendationen för kvinnor. Ny forskning kring cancerrisker ligger bakom.

Idag är Socialstyrelsens riktlinjer för män max 14 standardglas av alkohol i veckan innan det klassas som riskbruk. För kvinnor i Sverige handlar det om nio standardglas (standardglas: fyra cl sprit, tio cl vin, 33 cl starköl).

– Sverige ligger högre än många andra länder i våra riktlinjer för vad vi kallar för riskbruk för män, säger professor Sven Andréasson som är överläkare på Beroendecentrum Stockholm.

Utreder ändring

Men just nu utreder Socialstyrelsen en ändring av de svenska rekommendationerna i vården för riskbruk av alkohol. Enligt SVT:s källor kommer den nya gränsen att hamna på tio standardglas i veckan för både män och kvinnor – vilket alltså är en kraftig sänkning för män och en höjning för kvinnor. Orsaken är att man i nya studier inte kan se att hälsoriskerna med alkohol skiljer mellan könen.

Inom några veckor väntas de nya riktlinjerna att presenteras. Socialstyrelsen har avböjt en intervju före dess. Sverige kommer med gränsen tio glas få samma riktlinjer som Danmark, Australien och Frankrike.

Lägre gräns i Kanada

I Kanada och Nederländerna är riskbruksgränserna betydligt lägre, bara sju glas i veckan för båda könen. Kanadas hälsomyndighets nya alkoholrekommendationer handlar om risknivåer. Den som dricker max sju glas i veckan har en risk på hundra att dö i förtid av det.

Det är ny forskning kring bland annat cancerrisker även vid mycket låg alkoholkonsumtion som ligger bakom att flera länder sänkt sina rekommendationer nyligen. Alkohol kan tränga in i alla celler och orsakar mer än 200 sjukdomar enligt Världshälsoorganisationen WHO. Se hela serien Vetenskapens värld – Alkoholexperimenten på SVTplay eller 21/8 i SVT2 20.00.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.