Det är amygdalan, den lilla mandelformade delen som sitter strax under tinningsloben, som alltså verkar påverkas av hur sällskapliga vi är. Forskare från bland annat Harvard Medical School har i en färsk studie kunnat visa att amygdalan hos sociala människor är större än hos de med mindre sällskapliga gemenskaper.
Stämmer med tidigare forskning
Fynden som presenteras denna vecka i Nature Neuroscience överensstämmer med tidigare forskning som gjorts på andra arter, exempelvis apor.
– Vi vet att primater som lever i större sociala grupper har större amygdala, även då man bortser från storleken på hjärnan och resten av kroppen, säger ledande forskare Lisa Fledman Barrett vid Massachusetts General Hospital.
Sambandet lika hos alla
För att se hur väl dessa tidigare forskningsresultat stämmer på oss människor lät forskarteamet 58 personer mellan åldrarna 19 och 83 år, svara på frågor om sina sociala liv. Deltagarna fick också genomgå hjärnröntgen.
Resultaten visade att amygdalan var större hos deltagarna som hade ett rikare sällskapligt liv än hos de med färre sociala kontakter. Länken mellan amygdalans storlek och det sociala nätverket sågs hos både kvinnor och män oavsett ålder.
Forskarna menar att resultatet tyder på att den mänskliga amygdalan kan utvecklas för att kunna hantera ett mer komplext socialt liv.
Forskarna genomförde också en analys av andra delar i hjärnan utan att finna några övertygande bevis för ett liknande förhållande mellan någon annan del i hjärnan och det sociala livet.
– Ytterligare forskning pågår för att försöka förstå mer om hur amygdala och andra områden i hjärnan är inblandade i det sociala beteendet hos människor, säger Barrett.
– Vi och andra forskare försöker också förstå hur avvikelser i dessa områden i hjärnan kan påverka sociala beteenden i neurologiska och psykiatriska sjukdomar.
Annelie Larsson
SVT vetenskap
Mer om Amygdala
Amygdala kallas även för mandelkärnan på grund av dess form. Den är belägen direkt innanför hjärnbarkslagret på tinninglobens under/insida.
Amygdala, som kan delas upp i ett flertal mindre kärnor tar emot signaler och sänder ut signaler till en stor mängd olika hjärnbarksområden och till kärnor i mellanhjärnan bland annat till hypothalamus (överlevnadscentrum).
Kärnpaketet har omfattande kopplingar till associativa synbarksområden och tycks vara av betydelse för hur vi bland annat tolkar våra medmänniskors ansiktsuttryck.
Amygdala har en central roll i samband med att känslor av typen rädsla, skräck och vrede utlöses samt för de justeringar av blodtryck, andning, hjärtverksamhet etc. som krävs för att försätta kroppen i larmberedskap.