Solcellsbeställningar har ökat med flera hundra procent

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler installerar solceller på sina tak och beställningarna har i år ökat med flera hundra procent. Regeringen har nämligen sedan årsskiftet höjt bidraget från 20 till 30 procent av kostnaderna.

– Det är jättemycket mer att göra nu, förra året var det väldigt lugnt i januari och februari men nu har vi redan uppbokat monteringar fram till slutet av maj, och då gör vi ungefär tre till fyra projekt i veckan säger Marcus Nylander som är projektledare och jobbar med solcellsinstallation för Vattenfall. 

Han har jobbat med att installera solceller i fem år och säger att han märkt av en stor skillnad när det kommer till efterfrågan i år jämfört med tidigare år. 

Fler söker bidrag

Solceller fungerar genom att de omvandlar solens energi till elektrisk energi. De första solcellsanläggningarna monterades i Sverige under 1970-talet och har de senaste åren blivit allt billigare.

Sedan årsskiftet har regeringen höjt bidraget och det har ökat intresset ytterligare, stödet för solceller har ökat med 400 procent. Hittills i år har 160 miljoner kronor betalats ut i bidrag, och det är mycket mer än vad som betalades ut under samma period förra året.

Olika anledningar

Sara Bargi, enhetschef på Energimyndigeheten, säger att det finns olika anledningar till varför allt fler väljer att skaffa solceller.

– Dels är det många som tycker att det är kul att producera sin egen el, men väldigt många vill faktiskt bidra till klimatfrågan och bidra med förnybar el till energisystemet. Vissa ser också att de kan spara pengar på det, och så finns det de som tycker att det är spännande med tekniken.

Hon säger även att vi är i ett tidigt uppbyggnadsskede och att den stora ökningen inte har så stor betydelse just nu men att det kan ske förändringar längre fram.

– Det betyder kanske inte så mycket för elsystemet än så länge, men på sikt kan det ju bli en stor skillnad. Man kommer kanske se att elpriset på somrarna går ner för att det produceras mycket mer el och det är en möjlighet för de som vill utnyttja billig el.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.