Solen går i vila

Uppdaterad
Publicerad

Källan till allt liv på jorden, solen, tycks enligt vissa forskare vara på väg in i en lång viloperiod. Just nu är solen inne i en mer aktiv period, men till forskarnas stora förvåning finns vissa tecken på att solen sen går in i en oväntat lång vila något som kommer påverka oss här nere på jorden.

Solens aktivitet sker i 11-års cykler. Under de aktiva perioderna uppstår fler solfläckar som betyder att kraftiga magnetiska stormar oftare härjar på solen vilket kan spilla över ända hit ner till oss på jorden på olika sätt.

Men i tre helt oberoende studier som nu presenterats vid årsmötet för ”the American Astronomical Society” i New Mexico, drar solforskare slutsatsen att efter det maximum som solen straxt väntas nå kommer sedan en ovanligt lång viloperiod för solen. Nästa cykel med nya stormar borde nämligen ge sig till känna redan nu, men forskarna ser idag inga sådana tecken.

Helt oväntat

-Det här är högst ovanligt och mycket oväntat, säger solforskaren Frank Hill vid National Solar Observatory i USA.

Detta skulle till och med kunna innebära att solen kan vara på väg in i en andra så kallade Maunder Minimum, ett tillstånd, nästan helt utan solfläckar och stormar, som solen befann sig i under 70 år mellan 1645 och 1715. Under den perioden var det mycket kallt i norra Europa och vissa andra delar på jorden. Det som brukar kallas för den lilla istiden inföll också delvis under den här perioden.

Men de här slutsaterna om solens eventuella långa viloperiod är fortfarande osäkra hävdar andra forskare som SVT Vetenskap talat med.

-Den nuvarande solfläckscykeln är visserligen svag och hade ett utdraget mycket lågt minimum. Frånvaron av förväntade tecken på nästa cykel KAN betyda att nästa cykel blir ännu svagare eller att solfläckar tom uteblir men det kan också helt enkelt vara så att nästa cykel är försenad. Det säger Göran Scharmer, professor i solfysik vid Stockholms universitet, som granskat de studier som de amerikanska forskarna hävisar till.

Solstormar kan störa flyget

Solens aktivitet påverkar oss här nere på jorden. Kraftiga solstormar kan störa allt från kraftledningar till flygtrafik. Utan solfläckar så slipper vi i och för sig dessa störningar, men även klimatet kan enligt vissa forskare påverkas. Men solfläckarnas betydelse för temperaturen här på jorden är omtvistad.

Klimatpåverkan svårbedömd

Göran Scharmer menar att det är helt fel att spekulera om att en period med extremt lång och låg solaktivitet skulle kunna innebära en ny period av svår kyla på jorden. Och Henrik Lundstedt, som är solforskare vid Institutet för rymdfysik i Lund menar att påverkan på jorden är svår att bedöma:

– Det är svårt att förutspå exakt hur en låg aktivitet på solen kan förändra klimatet här på jorden eftersom solen påverkar oss på så många olika sätt. Solen inverkar på jordens klimat bland annat genom elektromagnetisk strålning, UV-strålning och molnbildning. Därför är det svårt att närmare avgöra hur en lågaktiv period på solen skulle kunna förändra vårt klimat, säger Henrik Lundstedt.

Bodil Appelquist

SVT Vetenskap

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.