Sömnbrist kan ge alzheimer

Uppdaterad
Publicerad

Möss som inte får sova ordentligt får plack i hjärnan och just den sortens plack är en viktig orsak till Alzheimers sjukdom. Nu tror forskarna att sömnbrist påverkar hur Alzheimers utvecklas även hos människor.

Ökade nivåer av Amyloid-beta, eller plack, i hjärnan är ett tydligt riktmärke för demenssjukdomen alzheimers. Hittills har man inte riktigt förstått hur placket uppkommer, men nu har en studie på möss gett en fingervisning om hur det kan gå till.

Placket, som dödar nervceller, och därför driver på sjukdomen hamnar i vätskan som omger hjärnan och det verkar som att produktionen är kopplad till sömnen.

Mer plack bildas vid vakenhet och allra mest om musen tvingas hålla sig alert och uppe oregelbundet och under långa perioder – alltså under tillstånd som liknar sömnbrist hos människor.

Forskarna bakom studien som publiceras i tidskriften Science kommer från flera amerikanska universitet. De konstaterar att vi fortfarande vet ganska lite om vilken betydelse sömnen har för vår hälsa, men att den verkar vara avgörande för hur vissa neurologiska sjukdomar utvecklas.

Kanske kan man motverka snabbt förlopp av Alzheimer genom att vara noga med sovtider, föreslår de.

Malin Attefall

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.