Foto: Fredrik Sandberg / TT

Sömnexpert: Sov inte ut på helgen

Uppdaterad
Publicerad

Höstens mörker kan göra att vi blir lite extra trötta. Men att ta chansen och vila ut med långa sovmorgnar på helgen kan bara göra saken värre, enligt två norska sömnexperter.

Det är en dålig idé att försöka att återhämta sig på helgen. Tvärtom riskerar det att göra oss tröttare när vi sedan ska tillbaka till vardagen. Det menar sömnexperten Bjørn Bjorvatn, vid det norska sömnsjukdomskompetenscentret.

Istället är det rutiner som gäller, varje dag – hela veckan. Särskilt om man har sömnproblem.

– Du ska försöka gå upp och lägga dig vid samma tider varje dag. Sov inte länge på helgen, sov inte ut, säger Bjørn Bjorvatn till norska NRK.

Bättre att vila på dagen

Faktum är att ju längre du ligger och drar i sängkammaren – desto svårare blir det att ta sig upp när måndagen kommer, menar Bjornvatn.

– Går du upp vid klockan 12 kommer det att ta tid att komma tillbaka i rytmen, så ställ väckarklockan även på helgen.

Magne Tvinnereim, norsk sömnsjukdomsspecialist, säger att det är bättre att ta en liten tupplur på dagen. Men inte för länge, att sova exempelvis två timmar på soffan är inget han rekommenderar.

– Är du sund och frisk rekommenderar vi att du maximalt sover mellan 15 och 30 minuter på dagen. Sover du längre påverkar du insomningstiden på kvällen och förlorar effekter av sömnen. Är du väldigt trött bör du överväga att lägga dig tidigare än vad du gör i dag, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.