Spädbarn får skadliga mängder salt

Uppdaterad
Publicerad

En ny europeisk studie visar att 70 procent av våra spädbarn får i sig för mycket salt.

70 procent av spädbarn som är 8 månader gamla får i sig för mycket salt via maten. I värsta fall kan njurarna ta skada, varnar forskarna bakom en ny rapport i European Journal of Clinical Nutrition.

Behöver mat utan tillsatt salt

– De här resultaten visar att saltintaget avsevärt måste minskas hos barn i denna åldersgrupp. Spädbarn behöver särskild mat tillagad utan salt, så det är viktigt att anpassa familjens kost, säger Pauline Emmet, en av dietisterna bakom studien.

Det är 1200 spädbarn vars kostvanor granskats av forskarna. Särskilt barnen i åldern åtta månader konsumerade bland annat bröd med för mycket salt och deras huvudsakliga dryck var ofta komjölk, som också innehåller mer salt än bröstmjölk.

Problemet med denna kost är att njurarna inte är färdigutvecklade på spädbarn upp till ett års ålder. Därför kan de inte ta hand om saltet på rätt sätt, som en vuxen persons njurar kan.

Komjölk ett problem

– Den här forskningen visar att tydliga råd behövs för föräldrar om vilken mat är lämplig för spädbarn. Föräldrar bör få rådet att inte använda komjölk som en huvudsaklig dryck innan 12 månaders ålder, säger Pauline Emmet.

Linus Brohult

SVT Vetenskap

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.