Specialdryck testas mot alzheimer

Publicerad

En speciell medicinsk näringsdryck har tagits fram för att kunna stoppa tidiga symtom av  alzheimer. Under 20 år arbetade forskarna med att ta fram en dryck med de rätta sammansättningarna för att ge bästa effekt. Resultatet verkar visa att de kan vara på rätt väg. 

En näringsdryck baserad på främst essentiella fettsyror, vitaminer och antioxidanter har visat sig kunna bromsa förskrumpningen av hjärnan på ett tidigt stadie. Under tre års tid har 311 testpersoner från fyra olika länder med en tidig diagnos av alzheimer ingått i studien, varav hälften fått dricka näringsdrycken varje dag.  

– Det har varit svårt att hitta mediciner mot Alzheimers sjukdom och här har vi ett näringsbaserat alternativ, nästan som en cocktail av olika viktiga näringsämnen och den hjälper nervcellerna att må bättre. Den hjälper synapserna som är mellan nervcellerna och tror att den kan ha en skyddande effekt, säger Miia Kivipelto, som har lett den delen av studien och är professor i klinisk geriatrik.  

Fetter och vitaminer 

Näringsdrycken är baserad på essentiella omega-3 fettsyror, vitaminer och antioxidanter. Näringsämnen som kan stimulera synapsbildningen i hjärnan. Tanken är att den ska sakta ner nedbrytningen vissa delar i hjärnan och vara ett komplement till de mediciner som redan finns på marknaden idag. 

—  I princip kan man få i sig dessa näringsämnen genom maten vi äter, men kanske inte i dessa nivåer som finns i drycken.  Denna dryck är också speciellt utvecklad för de personer som har fått en Alzheimersdiagnos, säger Miia Kivipelto. 

Tydliga effekter 

Det tog nästa 20 år för forskarna att ta fram denna näringsdryck. De första effekterna kunde de se redan efter två år. Men effekterna var ännu tydligare nu efter tre år när de gjorde en uppföljning. Forskarna kunde se att hippocampus, som är viktigt för minnet, inte minskade i lika stor utsträckning som hos personerna som inte fick drycken. Samma sak var det med minnesfunktionen. Störst effekt hade den på de testpersoner som var i ett väldigt tidigt stadium av sin sjukdom.  

—  En intressant observation från den aktuella studien är att skillnaderna i flera av måtten verkar öka över tiden, vilket naturligtvis är gynnsamt när man ska behandla en sjukdom som ofta pågår över 15-20 år, säger Martin Ingelsson, professor i geriatrik.

Nästa steg i forskningen är att se resultatet efter att ha tagit drycken i sex år och se om det är någon viss substans i drycken som är den verksamma.

Studien är publicerad i Alzheimer´s & Dementia.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.