Foto: TT

Speldatorer stora energitjuvar

Uppdaterad
Publicerad

En gamingdator kan dra lika mycket el på ett år som sju kylskåp. Det kan ge en saftig elräkning. Men energisnåla komponenter kan spara över 75 procent. Globalt ger det elbesparingar värda miljarder och stora klimatvinster.

Forskaren Evan Mills hjälpte sin son att bygga en speldator och reagerade på att alla delar var väldigt strömkrävande. Vi håller på att bygga ett kraftverk, var hans tanke. Han började därför att mäta och undersöka hur mycket ström en speldator drar och hur mycket man ska spara med energisnåla komponenter. Slutsatsen i studien från Berkley lab vid University of California, var att här finns inte bara stora miljövinster att göra utan kan även sänka elräkningen för världens alla datorspelare med många miljarder.

– Det är helt otroligt att det finns en så stor och förbisedd energikälla rätt under näsan på oss, säger Evan Mills i en kommentar.

Slukar energi

En speldator är rena Formel 1-bilen jämfört med den vanliga surfdatorn. Processorn och grafikkortet får jobba maximalt och drar då mycket ström. Dessutom används de längre tider än en vanlig PC. Trots att speldatorer bara utgör 2,5 procent av alla datorer konsumerar de 20 procent av elen. Om försäljningen fortsätter upp kommer speldatorerna  år 2020 ha dubblat energiförbrukningen. En vanligt speldator drar enligt Mills studie cirka 1400 kilowattimmar på ett år. Det är sju gånger mer än ett snålt kylskåp, eller sex gånger mer än en vanligt dator.

Komponenter olika snåla

Genom att sätta ihop speldatorer med olika komponenter såg Mills och hans kollegor att minnen, skärmar och processorer hade väldigt olika effektförbrukning. Grafikkort kan till exempel dra mellan 60 och 500 watt. Prestanda var dock inte kopplat till elförbrukning, så det gick bra att bygga en dator som vara både energisnål och hade bra kraft.

– Den stora poängen här är att spelare inte behöver offra prestanda för att spara energi. Man kan både ha kakan och äta den. Dessutom var de energisnåla systemen både tystare och blev mindra varma, vilket är en fördel för de som spelar, säger Evan Mills.

Kan spara en tusenlapp

Genom att välja energisnåla komponenter lyckade Mills halvera elförbrukningen, och genom att ändra inställningarna lyckade han pressa ytterligare 25 procent. Totalt kan man alltså spara över 75 procent av en speldators elförbrukning. Det motsvarar en besparing på 120 terawattimmar (TWh) 2020. Det är dubbelt så mycket som hela den svenska vattenkraften producerar på ett år. Studien ”Taming the energy use of gaming computers” som nu publicerat i tidskriften Energy Efficency, pekar på att det betyder att man slipper bygga 40 normala kraftverk. Den elbesparingen är värd över 100 miljarder kronor. En uppskattning visar att en familj kan spara så mycket som en tusenlapp för varje speldator som görs strömsnål.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.