Eriovixia Gryffindori och dess magiska motsvarighet, Godric Griffindors hatt. Foto: Javed Ahmed & TT

Spindel döps efter Harry Potter-hatt

Uppdaterad
Publicerad

Indiska forskare har upptäckt en ny spindelart som de tycker ser ut precis som sorteringshatten i böckerna och filmerna om trollkarlen Harry Potter. Så nu får spindeln heta Eriovixia Gryffindori, efter hattens ägare Godric Gryffindor.

Forskarna upptäckte spindeln i oktober förra året i bergskedjan Västra Ghats i sydvästra Indien.

– Mina kollegor och jag tyckte att den här lustiga lilla spindeln såg ut precis som sorteringshatten. Så vi kom överens om att den visade sig vara en ny art skulle vi namnge den efter hatten, säger forskaren Javed Ahmed till nyhetsbyrån AFP.

När de i somras var helt säkra på att den endast sju millimeter långa spindeln var en nyupptäckt art, gav de den namnet Eriovixia Gryffindori. Spindeln härmar formen av ett löv som ett skydd mot sina fiender. Upptäcktes publicerades i Indian Journal of Arachnology i december.

Potter-skaparen hedrad

Harry Potters skapare J.K. Rowling skrev på Twitter att hon var hedrad. ”Grattis till upptäckten av ännu en #FantasticBeast” skrev hon till Ahmed.

Sorteringshattens funktion i böckerna och filmerna om Harry Potter är att sortera in förstaårseleverna på internatskolan Hogwarts i de olika elevhemmen – Gryffindor, Hufflepuff, Ravenclaw eller Slytherin. När de har fått hatten på huvudet ropar den ut vilket elevhem de ska till. Hatten tillhörde från början Godric Gryffindor, en av Hogwarts fyra grundare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mer Vetenskap
Mer Nyheter