Spindeltråd kan bli mänskliga reservdelar

Uppdaterad
Publicerad

Starkare än stål, miljövänligt och mycket, mycket billigare än de material som används i dag. Forskarna vid Lantbruksuniversitetet i Uppsala arbetar med att framställa konstgjord spindeltråd som ska bli till mänskliga reservdelar.

Materialet har en enorm slitstyrka och är samtidigt elastiskt vilket gör det idealiskt för att göra till exempel korsband och senor. Det kan också komma att användas för att till exempel göra en höftled. Och just på grund av materialets stora hållbarhet så det kan få en stor betydelse just inom kirurgin, uppger SVT:s Rapport.

I dag använder vården olika typer av syntetiska material och metaller för att tillverka mänskliga reservdelar. Många av metallerna är ovanliga vilket gör produktionen kostsam både för plånboken och för miljön. De konstgjorda spindeltrådarna däremot, odlas fram av speciella bakterier. De ger inget restavfall och själva tråden består av vanliga proteiner som är helt nedbrytbara.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.