”Våra beräkningar visar att spindlarna sammantaget årligen behöver mellan 400 och 800 miljoner ton föda”, skriver forskarna i tidskriften The Science of Nature. Foto: TT

Spindlar äter minst lika mycket som vi

Uppdaterad
Publicerad

Imse vimse är ett riktigt matvrak. Världens spindlar käkar hundratals miljoner ton insekter varje år. Lika stora mängder fisk och kött äter vi människor.

I den första analysen i sitt slag kan forskare, med data från 65 studier, visa att det finns 25 miljoner ton spindlar på vårt jordklot. Genom att multiplicera den siffran med hur mycket mat en spindel behöver för att överleva, har forskarna räknat ut den totala mängden spindelmat.

Beräkningarna visar att spindlarna sammantaget behöver mellan 400 och 800 miljoner ton föda årligen, skriver forskarna i tidskriften The Science of Nature.

Spindlarnas globala roll

Bakom den aktuella forskningsstudien står Klaus Birkhofer, biolog vid Naturvetenskapliga fakulteten på Lunds universitet. Tillsammans med en forskare i Schweiz har han analyserat hur mycket de åttabenade köttätarna konsumerar på ett år.

– Många människor är rädda för spindlar och tycker att de är obehagliga. Jag hoppas att den här studien leder till att människor förstår bättre vilken nytta spindlarna gör, säger Klaus Birkhofer.

Äter lika mycket som människan

Det här visar hur stor roll spindlar spelar när det gäller att hålla rent från skadedjur, särskilt i skogar och på ängar.

– I exempelvis malariaområden hjälper spindlar till genom att fånga moskiter som kan smitta människor, säger Klaus Birkhofer.

Människor äter omkring 400 miljoner ton fisk och kött per år och världens valar mellan 280 och 500 miljoner ton per år, noterar forskarna, som en jämförelse.

Blir själva mat

Mer än 90 procent av spindlarnas byten är insekter och hoppstjärtar. Stora spindlar i tropikerna kan också fånga och äta bland annat grodor, ödlor, fåglar och fladdermöss.

Det finns 45.000 kända spindelarter, och alla är köttätare. Spindlar lever i allt från arktiska miljöer till öknar, grottor, vid kusten, på sanddynor och i floder.

Förutom att vara bra på att äta är en spindel också väldigt bra på att vara mat. Över 8.000 olika arter, bland annat fåglar, lever uteslutande på spindlar.

Hoppstjärtar

Visa

Hoppstjärtarna har en världsvid utbredning och omfattar omkring 9 000 arter, varav ca 300 i Sverige.

De är 0,4–5 (utomlands upp till 10) mm långa och vinglösa och har cylinder- eller klotformig kropp, fyrsegmenterade antenner och upp till 8 + 8 punktögon. Mellan punktögonen finns dessutom ofta ett ljuskänsligt organ, medan hoppstjärtar helt saknar fasettögon.

Hoppstjärtar förs till klassen urinsekter eller till en egen klass, och har flera från övriga insekter avvikande drag, varför deras tillhörighet till insekterna ibland har ifrågasatts.

Bakkroppen består av endast sex eller färre segment (elva hos övriga insekter).

På det fjärde bakkroppssegmentet finns hos flertalet en hoppgaffel (därav det svenska namnet), med vars hjälp de kan åstadkomma upp till 10 cm långa hopp och därigenom undkomma angripare.

Vissa strukturer, bland annat en fåra längs djurets undersida, antyder dock släktskap med insektsordningen trevfotingar, vilka tillsammans med gruppen larvborstsvansar i dag anses vara deras närmaste släktingar.

Källa: Nationalencyklopedin

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer