Foto: TT

Starka kryddor kan förlänga livet

Publicerad

Den som vill hålla sig frisk och leva länge ska äta kryddstark mat och mycket chilipeppar. Det visar en ny studie baserad på nära en halv miljon kinesers matvanor.

I studien som har publicerats i British Medical Journal fick nästan en halv miljon kineser redogöra för sina matvanor. De fick frågor om hur mycket kött och grönsaker de konsumerat och hur ofta de åt kryddstark mat med chilipeppar. De fick även svara på frågor om deras hälsa, rökvanor, alkoholintag, utbildningsnivå hur mycket de rörde på sig. Efter cirka sju år följde ett internationellt forskarlag upp deltagarna i olika dödsorsaksregister.

Mycket chili gav längre liv

Efter att ha justerat för andra faktorer som kunde påverka deltagarnas hälsa kunde forskarna dra slutsatsen att kryddstark mat kan förlänga livet. De deltagare som ätit chili nästan varje dag hade 14 procents lägre risk att dö i förtid jämfört med dem som bara åt chili någon gång i veckan.

– De var friskare och hade mindre risk att få hjärtsjukdom, cancer och sjukdomar i luftvägarna, säger Mai-Lis Hellenius som är livsstilsprofessor vid Karolinska Institutet.

Hon tycker att det är en mycket välgjord studie men att resultaten inte är särskilt förvånande eftersom flera tidigare studier redan har visat att chilipeppar har olika hälsofrämjande effekter.

Capsaicin trolig förklaring

– Det finns många aktiva ämnen i chilifrukter, bland annat det mycket potenta ämnet capsaicin som påverkar blodtrycksregleringen och blodsockerregleringen. Man har även sett att capsaicin är antiinflammatoriskt och att det har positiva effekter på tarmfloran, säger Mai-Lis Hellenius som nu rekommenderar oss svenskar att ta till oss de nya rönen.

– Jag tycker att den här studien är tankeväckande. Vi skulle kunna byta ut en del av det salt som vi använder till färska kryddor och chilipeppar. Då skulle vi sannolikt vinna en massa hälsoeffekter.

Hur många förtida dödsfall skulle man kunna undvika om vi svenskar åt chili varje dag?

– Det är en svår beräkning men om dessa samband skulle gälla även i Sverige och om man räknar lågt så skulle uppskattningsvis 500 till 1000 färre personer dö i hjärtinfarkt varje år. Det är inte försumbart, säger Mai-Lis Hellenius.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.