Förskolebarn i utsatta områden löper fyra gånger ökad risk att drabbas av kariesskador Foto: Martina Holmberg / TT

Barn i utsatta områden har fyra gånger ökad risk att få kariesskador

Uppdaterad
Publicerad

Barns tandhälsa beror på vilken bakgrund deras familj har. Förskolebarn som växer upp i familjer som är socialt utsatta har fyra gånger ökad risk att få kariesskador, jämfört med barn i familjer med bättre levnadsvillkor.

Ur ett internationellt perspektiv har barn och unga i Sverige god tandhälsa. Men trots att tandvården är gratis för alla under 22 år, finns det en grupp barn som har karies långt över snittet.

En avhandling från Sahlgrenska akademin bekräftar vad som många inom tandvården sett tidigare – att barn i utsatta områden har sämre tandhälsa. Nästan 400 000 personer mellan 3 och 19 år ingick i studien som bygger på information om hushållens ekonomi och utbildningsnivå.

Fyra gånger ökad risk bland små barn

Studien visade att de yngsta barnen var de som hade störst risk för karies vid ogynnsamma socio-ekonomiska förhållanden.  Barn mellan tre och sex år hade fyra gånger ökad risk för kariesskador, än barn som växer upp i familjer med bättre levnadsvillkor.

– Vi såg också en tydlig ”grannskapseffekt”, alltså att boendeområde var starkt associerat till risken för karies, säger Ann-Catrin André Kramer, doktorand vid Sahlgrenska Akademin och författare till avhandlingen.

Vanligaste munsjukdomen

Ann-Catrin André Kramer berättar att det är viktigt att studera detta eftersom att karies tillhör den vanligaste munsjukdomen bland barn och ungdomar, och den kostar samhället stora belopp varje år.

– Sjukdomen kan också orsaka stort lidande för den enskilda individen, säger hon.

Inte råd med hälsosam mat

Studien ger inte svar på orsakerna till ojämlikheten. Men Ann-Catrin André Kramer spekulerar kring att det bland annat kan bero på att socioekonomiskt utsatta familjer inte har ekonomiska förutsättningar att köpa hälsosam mat.

– Frukt kostar mer än sötsaker, sötad dryck är billigare än mjölk. En annan tänkbar förklaring kan vara att familjer som lever i en pressad socioekonomisk situation inte prioriterar munhygien då fokus är på annat än att hjälpa barnen med tandborstning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.