Miljöekonom Thomas Sterner anser att det är för tidigt att döma ut grön tillväxt. Foto: Handelshögskolan vid Göteborgs universitet

”Större delen av mänskligheten vill ha konsumtion”

Uppdaterad
Publicerad

Thomas Sterner, professor i miljöekonomi vid Göteborgs universitet, svarar på kritiken som framförs i nya studier om grön tillväxt.

Hur ser du på forskarnas kritik mot grön tillväxt? 

— Jag ser de här studierna som ett rop på hjälp att det vi gör är otillräckligt. Och det är viktigt att peka på det. De visar att vi hittills inte har haft en tillväxt som har varit tillräckligt grön. Det har inte varit tillräckligt med ”frikoppling”, men det säger ju inget om att det vore omöjligt. Det är också för tidigt att döma ut idén. 

Vilken är din främsta invändning? 

— Det är en sak att det är en stor utmaning att lösa klimatfrågan och svårt att utforma politik som leder till 2 eller 1,5 graders uppvärmning. Men det betyder inte att idén om grön tillväxt är fel. 

— Det viktigaste och faktiskt mest politiskt möjliga är att styra tillväxtens inriktning. Det som kallas tillväxt är ett gemensamt snitt av all tillväxt i alla sektorer. Politikerna måste styra tillväxten bort från fossila bränslen. Det ska vara hög tillväxt i klimatvänliga sektorer och negativ tillväxt i klimatskadliga sektorer.

Hur ska politikerna styra tillväxten? 

— En meningsfull politik måste göras samtidigt på hela jorden. Nummer ett är att införa ett pris på koldioxidutsläpp. Ur klimatsynpunkt är en global koldioxidskatt mycket mer effektivt än att propagera för minskad tillväxt.

Varför då? 

— Vi behöver tillväxt i solceller, vindkraft och batteritillverkning för omställningen. Vi behöver mat, sjukvård och utbildning i fattiga länder och inget av detta innebär något stort tillskott av koldioxid. Dessutom finns det ingen “minska-tillväxten-knapp”, men en koldioxidskatt skickar en signal till det ekonomiska systemet och gör koldioxidsnåla lösningar billiga och fossila lösningar dyra.  

President Macrons försök att höja bensinskatten i Frankrike resulterade i så stora protester att han fick backa från förslaget.

— Som politiker måste man lyssna till sina väljare och sälja in sin politik på rätt sätt. Macron misslyckades med det.

Du säger att minskad tillväxt inte är en politiskt framkomlig väg. Varför? 

— Större delen av mänskligheten vill ha konsumtion och fattiga människor i utvecklingsländer vill absolut ha tillväxt. För att lyfta 1,3 miljarder människor ur fattigdom behöver vi global tillväxt. Det är svårt att kämpa emot att människor behöver elektricitet, bostäder, rent vatten, utbildning och mediciner. Det är också en fråga om etik att de får tillgång till det.

Studierna publicerades i New Political Economy och Nature Sustainability samt en rapport om frikoppling här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.