Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Forskningsledaren Leonardo Ortiz David berättar om den stora flygödlan Thanatosdrakon amaru, som flög långt innan fåglarna. Foto: Reuters

Ny gigantisk flygödla upptäckt i Argentina – ”Dödens drake”

Uppdaterad
Publicerad

Argentinska forskare har upptäckt en ny art av flygödlor som levde under kritatiden. Exemplaret är inte bara det största som någonsin upptäckts i Sydamerika, utan även ett av de största i världen.

En ny art av pterosaurier, även kallade flygödlor, har upptäckts i Mendoza i västra Argentina.

– Vi har att göra med en ny art av pterosaurier. Alla egenskaper vi kan se, många av dem nya, finns inte hos någon annan pterosaurie i hela världen, säger Leonardo Ortiz David, ledare för forskningsprojektet enligt Reuters.

Pterosaurier var en flygande reptil som samexisterade med dinosaurier under kritatiden och som kunde mäta upp till nio meter.

”Dödens drake”

Thanatosdrakon blev det nya artnamnet som forskarna valde. Det är en sammansättning av två ord: Thanatos betyder död och drakon betyder drake på antik grekiska.

– Vi tyckte att det var lämpligt eftersom vi pratar om ett gigantiskt flygande rovdjur. Så det är dödens drake, menar Ortiz David.

Enligt forskarna sticker Thanatosdrakon ut för storleken på sina ben, vilket visar att det är ett gigantiskt exemplar. Den är den största pterosaurien i Sydamerika och en av de största i världen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer