Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Spela videon för att se hur robotbenen ser ut när de används ute på stan. Foto: Stanford University / Kurt Hickman

Stort kliv för robotben

Uppdaterad
Publicerad

En ny sorts robotben som sätts fast på underkroppen kan göra det både lättare och snabbare att gå. I benen sitter sensorer som läser av användarens unika rörelsemönster och hastighet, och anpassar sig efter det.

– Målet är att få gång att kräva mindre ansträngning och dessutom öka gånghastigheten, säger Patrick Slade, forskningsledare för projektet som genomfördes på Stanford University i Kalifornien. 

Unika sensorer 

Studien, som publiceras i tidskriften Nature, är enligt forskarna den första i sitt slag där man testat robotben på riktigt ute på gatorna. 

– Det har hittills inte funnits robotar som faktiskt kan minska ansträngningen som krävs för att gå eller öka gånghastigheten när du rör dig utanför labbet. Det är den första roboten som ger den här typen av möjligheter, säger Patrick Slade. 

Benen har sensorer som anpassar sig efter användaren, vilket är ett stort steg i utvecklandet av yttre hjälpskelett, så kallade exoskelett. 

– Det som är så spännande och roligt med den här studien är att man individanpassat algoritmen, säger Mikael Ekström, professor i robotik på Mälardalens universitet, som läst studien. 

Kan hjälpa lagerarbetare 

Robotbenens förmåga att anpassa sig gör att de kan fylla många olika funktioner. De kan till exempel användas av folk som går mycket på arbetet, som lagerarbetare. Men även äldre personer och personer med vissa muskelsjukdomar kan dra nytta av den nya uppfinningen. 

– Vi är mycket glada över att kunna hjälpa människor som har svårt att gå. Vi tror att vi kan underlätta för dessa människor och det kommer att förbättra deras självständighet och vad de kan göra, säger Patrick Slade. 

Viktigt i framtiden

Patrick Slade tror att hjälpskelett kommer bli allt vanligare ju mer mobila och lätthanterliga de blir.  

– Sådana här hjälpskelett kommer att vara viktigt särskilt för människor som har utmaningar inom dessa områden, som äldre och personer med vissa muskelsvagheter, eller fabriksarbetare och andra som kan behöva detta typ av stöd varje dag, säger han.

I videon ser du hur robotbenen ser ut när de används ute på gatan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.