Stress kan ge demens

Uppdaterad
Publicerad

Psykologisk stress i medelåldern kan leda till utveckling av demens, särskilt Alzheimers sjukdom, senare i livet. Det visar aktuell forskning från Sahlgrenska akademin.

Det här är den första svenska studien som följt kvinnor under 35 år som visar på ett samband mellan stress och demens.

Studien publiceras i den ansedda vetenskapliga tidskriften Brain och baseras på den så kallade kvinnoundersökningen i Göteborg.

Ett befolkningsurval av kvinnor undersöktes första gången 1968, då de var mellan 38 och 60 år gamla. Dessa kvinnor undersöktes sedan igen 1974, 1980, 1992 och 2000.

En fråga om psykologisk stress ingick i undersökningarna 1968, 1974 och 1980 och besvarades av 1.415 personer.

-Stress definierades som en känsla av irritation, spänning, nervositet, ängslighet, rädsla eller sömnproblem under en månad eller längre i relation till arbete, hälsa, familjesituation eller av annan anledning, säger Lena Johansson, forskare på Enheten för Neuropsykiatrisk Epidemiologi, sektionen för psykiatri och neurokemi vid Sahlgrenska akademin i ett pressmeddelande.

Fördubblad risk för stressade kvinnor

Under de 35 år som studien pågick utvecklade 161 av deltagarna demens, vanligen Alzheimers sjukdom. Risken för att utveckla demens var ungefär 65 procent högre hos de kvinnor som rapporterat upprepade perioder av stress i medelåldern i jämförelse med de som inte rapporterat stress. För de kvinnor som rapporterat stress vid samtliga tre undersökningar var risken mer än fördubblad.

-Den här studien är den första som visar att stress i medelåldern kan leda till demens i hög ålder, och bekräftar liknande fynd från djurstudier. Stress har tidigare visat sig öka risken för kärlsjukdomar som till exempel stroke, hjärtinfarkt och hypertoni, säger Lena Johansson som även hänvisar till tidigare forskning från Sahlgrenska akademin som visat att kärlsjukdom kan leda till Alzheimers sjukdom.

Mer studier behövs

-Studien kan leda till ökad kunskap om riskfaktorer till demenssjukdom. Men våra resultat måste bekräftas av andra studier, och kompletterande forskning behövs inom området. De flesta som uppgav att de var stressade fick inte demens. Därför är det i nuläget inte möjligt att råda personer att vara mindre stressade eller att varna för faran med höga stressnivåer på grund av större risk att drabbas av demens, säger Lena Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.