Studie: Ersättare till Bisfenol A också skadlig

Uppdaterad
Publicerad

Ersättaren till den vanliga plastkemikalien har visat sig påverka reproduktionen hos möss.

Bisfenol A, som tidigare bevisats vara hormonstörande och påverka människors reproduktionsförmåga håller på att förbjudas i Sverige. Nu visar det sig att ett ämne som används i stället för Bisfenol A också är hormonstörande.

Kemikalien BHPF, eller fluoren-9-bisfenol som den också kallas, liknar Bisfenol A i sin kemiska struktur och egenskaper. Därför används den vid plasttillverkning och som ersättare till Bisfenol A, i bland annat vattenflaskor och andra plastmaterial. 

– Detta är ett vanligt problem med kemikalier, att när något förbjuds så börjar man använda sig av en väldigt snarlik substans. Vi vet redan att en annan kemikalie, Bisfenol S har använts istället för Bisfenol A i kvitton, säger Åke Bergman, professor i miljökemi och chef vid enheten för toxikologiska egenskaper. 

Antiöstrogen

I studien undersöktes hur östrogen påverkades av BHPF i labbmiljö, men man gav den även till möss för att se hur de påverkades. BHPF visade sig vara antiöstrogen; substansen blockerade effekten av östrogen. Detta påverkade reproduktionsförmågan, bland annat minskade storleken på deras livsmödrar.

– Studien ger en indikation på hur BHPF kan påverka människor, säger Åke Bergman.

Blodprov på människor

I studien undersöktes också 100 människor, och om de hade förekomst av BHPF i blodet, vilket sju personer hade. 

– Sju personer av 100 är dock inte så många om man jämför med hur ofta Bisfenol A påträffats, berättar Åke Bergman.

Referens: Zhaobin Zhang et al. Fluorene-9-bisphenol is anti-oestrogenic and may cause adverse pregnancy outcomes in mice. Nature Communications, 2017. DOI:10.1038/ncomms14585

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.