Foto: David Stephenson TT/AP

Studie: Fler får hjärtinfarkt när det snöar

Uppdaterad
Publicerad

Det finns ett samband mellan hur mycket snö som faller och hur många som drabbas av hjärtinfarkt, men endast bland män. Detta, menar forskarna till studien, beror troligen på att det i högre utsträckning är män som skottar snö, i alla fall i Kanada där studien är gjord.

Studien bygger på information om 200 000 hjärtinfarkter som skett i Québec, Kanada. En tredjedel av dessa skedde dagen efter det kommit snö, och risken ökade ju mer det snöade.

Förklaras av snöskottning 

Anledningen tros vara att många människor ger sig ut för att skotta snö, vilket ökar risken för hjärtinfarkt. Precis som vid annan fysisk träning, ökar hjärtats aktivitet och blodtrycket höjs tillfälligt. Men David Erlinge, professor i kardiologi vid Lunds universitet har också en annan förklaring. 

– Människor kan ha underliggande hjärtproblem som man inte vet något om förrän man plötsligt anstränger sig. Till exempel händer det att människor får hjärtinfarkt vid första åket på skidsemestern. 

Men kylan har också betydelse, berättar han. 

– Vid lägre temperatur får fler människor hjärtinfarkt. Kärlen drar ihop sig för att spara värme, och då ökar också motståndet för hjärtat att pumpa blod.  

Fler män drabbas 

Skillnaderna med hjärtinfarkt var mycket tydligare hos män än hos kvinnor. Hos kvinnor såg man nästan inget samband alls. Detta menar forskarna till studien, beror troligen på att det i högre utsträckning är män som skottar snö. Huruvida svenskar är jämlikare i sin snöskottning framgår inte av studien.  

Risken för att drabbas av hjärtinfarkt gällde inte bara äldre människor, utan även yngre. Men risken är som störst hos dem med risker för hjärtinfarkt sedan tidigare, vilket kan vara en varning till de som ska ut och skotta snö under kvällen.

Referens: Nathaline Auger et al. Association between quantity and duration of snowfall and risk of myocardial infarction. Cmaj, 2017. DOI: 10.1503/cmaj.161064

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.