Foto: TT

Så konsumerar vi nyheter på Facebook

Uppdaterad
Publicerad

Totalt har 316 miljoner Facebook-användare undersökts för att ta reda på hur vi konsumerar nyheter på det sociala mediet. Svaret? Vi tar del av ett fåtal nyhetssidor som ofta är samma som våra vänner gillar.

I studien identifierades att det finns tydliga kluster på Facebook, eller tydliga samhällen av människor, där man tenderar att gilla ungefär samma, och bara ett fåtal nyhetssidor.

Ekokammare

De nyheter man själv ser är beroende av vilka sidor man gillar, vilka ens kompisar gillar, och vad som visas i flödet i enlighet med Facebooks algoritm.

Tidigare forskning har visat att sociala medier skapar så kallade filterbubblor och ekokammare, det vill säga platser på internet där liknande åsikter som tenderar att bekräfta och förstärka ens egna befintliga världsbild kan spridas, och även falska nyheter.

Facebook har nyligen ändrat sin algoritm för att motverka falska nyheter. Den nya studien visar dock att det i större utsträckning är vi själva som väljer att begränsa oss i vårt urval, bland de mängder av nyhetssidor som finns att tillgå.

900 nyhetssidor

Studien publiceras i tidskriften PNAS, och man har använt sig av Facebooks egna datorverktyg, Graph API, för att studera data från 316 miljoner Facebook-användare och vad de läst från ett urval av 900 engelskspråkiga nyhetssidor.

Fler än hälften av alla människor i Sverige har Facebook som sin huvudsakliga nyhetskälla.

Referens: Ana Lucia Schmidt et al. Anatomy of news consumption on Facebook. Proceedings of the National Academy of Sciences, 2017. DOI: 10.1073/pnas.1617052114.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.