Studie: Stress och oro bakom julens hjärtinfarkter

Uppdaterad
Publicerad

Varje år dör över 5 000 svenskar av hjärtinfarkt och på julafton verkar hjärtat vara extra utsatt. Då ökar nämligen antalet infarkter med närmare 40 procent jämfört med en vanlig dag. Stress och oro pekas ut som viktiga orsaker in en ny studie.

Hör Madeleine Jansson berätta om hur hon drabbades av hjärtinfarkt i klippet

Hjärt- Lungfondens studie visar att 37 procent av dem som drabbats av hjärtinfarkt under julen kände mer stress, 26 procent mer oro.

– Det säger något om att rutinerna  kring julhelgen skiljer sig från andra högtider då vi inte ser motsvarande ökning kring påsk och midsommar. Det finns kanske anledning att se över sin livssituation just kring jul, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare på Hjärt- och lungfonden.

Stor enkät

Studien bygger på ett stort antal enkäter till personer som drabbats av hjärtinfarkt och en kontrollgrupp som inte drabbats. Och det som stack ut som främsta skillnad var just stress och oro. Studien har dock inte försökt ta reda på varför människor känner mer stress och oro under julen.

Rekommendationer för att undvika infarkt är att försöka minska på stressen, medvetet ta bort orosmoment, röra på sig och motionera, vila samt vara måttlig med alkohol.

– Man ska hålla utkik efter symptom som illamående, tryck över bröstet, strålande smärta ut i en arm eller allmän sjukdomskänsla. Och upplever man det ska man inte vänta utan ringa 1177 eller 112, säger Kristina Sparreljung.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.