Foto: tt

Studie: Vissa clownfiskar saknar personlighet

Uppdaterad
Publicerad

Vissa clownfiskar saknar helt personlighet. Det visar en studie utförd av australiska forskare, skriver The Guardian.

I studien från University of Wollongong och Southers Cross University har de analyserat beteendemönster hos två arter av subtropisk clownfisk: Amphiprion mccullochi, som bara finns i en i en grund lagun vid ön Lord Howe, och Amphiprion latezonatus, som har en mycket större utbredning längs Australiens östkust, skriver The Guardian.

Forskarnas slutsatser publiceras i decemberupplagan av Coral Reefs journal.

De fann att Amphiprion mccullochi uppvisade tydliga individuella personligheter – framför allt genom olika djärva eller aggressiva beteenden – medan Amphiprion latezonatus inte uppvisade någon märkbar individuell personlighet utan agerade som en grupp.

Hade identiska beteenden

Marion Wong, som lett studien, säger att det finns intressanta beteenden hos Amphiprion latezonatus, men att alla individer som studerades uppvisade identiska beteenden.

Även tropiska clownfiskar, som Amphiprion ocellaris – en art som blev populär genom filmen Hitta Nemo 2003 – uppvisade tydliga individuella personligheter.

Ett antagande utifrån studien är att Amphiprion latezonatus inte uppvisar individuella personligheter eftersom den lever i en farligare och mer kaotisk miljö än den skyddade lagunen som är hemvist för Amphiprion mccullochi.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.