Nishteman Hosseini är psykolog och organisationskonsult. Foto: Bezav Mahmod

”Studien spär på stereotyper”

Publicerad

Slutsatserna i den vetenskapliga studie, som visar att kvinnliga chefer löper större risk att drabbas av psykisk ohälsa, ifrågasätts i dag av ledarskapsexperten och psykologen Nishteman Hosseini.

– Man ska inte dra för stora slutsatser av den här studien. Den vidmakthåller stereotypen om att kvinnliga chefer är mjuka och känsliga, säger hon.

Nishteman Hosseini är psykolog och organisationskonsult. Hon medverkar regelbundet som expert och svarar på frågor om ledarskap i tidningen Chef. Nishteman Hosseini anser att slutsatserna i den vetenskapliga studien hamnar på fel nivå. Om det finns kvinnliga chefer som mår dåligt måste lösningen vara att titta på organisationen istället för att föreslå att kvinnor får mer terapi, menar hon.

– Man måste se det här problemet på en systemnivå. Det är vedertagen kunskap i dag att alla som avviker från normen har det tuffare. Kvinnor måste göra bättre ifrån sig för att få samma förtroende som männen. Samtidigt vill man inte späda på bilden att kvinnliga chefer behöver mer stöd, säger Nishteman Hosseini.

Kvinnor erkänner ohälsa

Att studien bygger på intervjuer och självskattning är också problematiskt, menar Nishteman Hosseini.

– Kvinnor har generellt sett lättare att erkänna när de mår dåligt jämfört med män, som har en tendens att skönmåla sin hälsa. Det skulle kunna förklara en del av skillnaderna, menar hon.

Ingen skillnad i ledarskap

Att överhuvudtaget diskutera manligt och kvinnligt ledarskap anser Nishteman Hosseini är förlegat. Enligt en dansk studie som blev omskriven i våras finns ingen skillnad mellan manligt och kvinnligt ledarskap.

– Det finns naturligtvis kvinnliga ledare som dras med i stereotypen och överkompenserar med tuffhet. Det gäller män också. Men i mitt jobb möter jag också män som mår dåligt och blir utbrända. Det handlar om mänskliga problem. Vi måste diskutera diskriminering på systemnivå istället.

”Bli varse dina fördomar”

Enligt Nishteman Hosseini finns det några saker som kvinnliga chefer kan ha i åtanke. Dels handlar det om att bli varse sina egna, men också andras fördomar.

– Man ska vara sig själv som ledare, inte agera utifrån stereotypa skillnader. Om man upplever att det blir problem ska man ta upp det till samtal på ett neutralt, icke attackerande sätt.

Det finns många starka kvinnliga toppchefer – har de något gemensamt som gör att de inte mår dåligt i sin roll?

– De har det gemensamt att de är duktiga på det de gör. Precis som de starka manliga toppcheferna. Det är inte svårare än så, säger Nishteman Hosseini.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.