Fiskar blir mer riskbenägna när havet försuras. Foto: Craig Humphries

Surare hav gör fiskar riskbenägna

Uppdaterad
Publicerad

Haven försuras snabbt vilket är livsfarligt för många fiskar. Ny forskning visar att de tappar sina överlevnadsinstinkter.

Forskare har sett oroväckande resultat när fiskar utsätts för försurning. Fiskar har bland annat förlorat sin förmåga att orientera sig och att upptäcka faror. Det verkar som att fiskarnas hjärnor påverkas på ett sådant sätt att deras liv sätts på spel.

– Vad vi ser är verkligen dramatiskt, det är en förändring i deras beteende. Hur de reagerar på kemiska signaler i vattnet ändras, deras preferens för att svänga till vänster eller höger ändras och deras reaktion på ljud ändras, säger den australiske fiskforskaren Philip Munday.

Ökade utsläpp

Havsvattnet blir surare som ett resultat av människans ökade utsläpp av koldioxid. Havets förmåga att ta upp koldioxid har den positiva effekten att det begränsar växthuseffekten. Men samtidigt ökar havsvattnets surhetsgrad vilket påverkar både växter och djur. Senare tids forskning har visat att det finns både vinnare och förlorare när haven försuras. Men kunskaperna om hur framtidens hav kommer att se ut är fortfarande mycket bristfällig, menar flera forskare på området.

Unikt korallrev

Philip Munday och andra forskare har sökt sig till en plats som erbjuder unika möjligheter att studera effekterna av havsförsurning. På ett korallrev utanför Papua Nya Guinea gör vulkanisk aktivitet i jordskorpan att det bubblar upp koldioxid upp från havsbotten som försurar vattnet. Forskarna tror att de surare förhållandena kring revet liknar dem som kommer att bli verklighet i stora delar av världshaven om ungefär 60 till 80 år. Det unika revet kan därför ge en slags ögonblicksbild från framtiden och erbjuder helt andra möjligheter än laboratoriemiljöer.

– Det som gör den här platsen väldigt, väldigt intressant är att fiskarna har levt i den här koldioxidsituationen under mycket lång tid, säger den amerikanska forskaren Danielle Dixon.

Rädsla försvinner

Danielle Dixons forskning visar att hjärnans förmåga att uppleva rädsla slås ut i flera fiskarter när vattnets surhetsgrad ökar. Och det kan få förödande konsekvenser för fiskarna. Arter som i normala fall gömmer sig bland koraller när faror dyker upp, gör inte det om de lever i den surare miljön.

Men det finns också arter som verkar kunna anpassa sig till försurningen och till och med trivs i den förändrade havsmiljön.

Mer om forskningen vid det unika korallrevet i Papua Nya Guinea visas i Vetenskapens värld ikväll 11/11 klockan 20.00 i SVT2!

Så försuras haven

Haven tar upp koldioxid från luften. När koldioxiden reagerar med vattnet bildas kolsyra.

De senaste 150 åren har människan ökat koldioxidutsläppen kraftigt vilket också gör att haven har tagit upp mycket mer gas än tidigare. Därför har det även bildats mer kolsyra. Det är kolsyran som sänker havets pH-värde och gör att vattnet blir surare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.