Surt vatten kan skada hälsan

Publicerad

Dricksvattnet kan ha effekter på hälsan. Kvinnor som har druckit surt vatten tycks till exempel löpa större risk för hjärt-och kärlproblem.

Ingegerd Rosborg har länge studerat hur dricksvattnet påverkar hälsan.

Surkärringar och bastanter
En av hennes studier bygger på intervjuer med 50 kvinnor vars dricksvatten är surt, hon kallar dem surkärringarna, och 50 kvinnor som druckit basiskt vatten, alltså bas-tanterna.

-Jag upplevde försurningen i Västergötland på 70-talet och såg hur det påverkade fisk och kräftor i sjön, skogen och vårt dricksvatten. Brunnen blev så sur att vi blev dåliga av det vattnet, säger teknologie doktor Ingegerd Rosborg.

Varför har du bara undersökt kvinnor?

-Därför att de är hemma mer än männen, då dricker de mer brunnsvatten än männen.

Surkärring sämre
Vilket är att föredra, surkärring eller bas-tant?

-Bas-tant.

Studien tyder på att dricksvattnet har tydliga hälsoeffekter. Bland de 50 surkärringarna hade 18 hjärt- och kärlproblem medan bara tio av femtio bas-tanter uppvisade liknande symtom.

Mag- och tarmproblem var allmänna bland surkärringarna med 41 fall mot endast 20 bland bas-tanterna.

Så gott som alla surkärringar hade hudproblem, 48 stycken medan bara 19 bas-tanter uppvisade sådana symtom.

När det gäller muskelvärk var skillnaderna än större: åtta bland surkärringarna mot två bas-tanter.

Det sura vattnet är mineralfattigt, bland annat därför gör de oss sjukare. Mineralsammansättningen är viktig och det gäller att reningsverken inte tar bort de nyttiga mineralerna i reningsprocessen.

-Det är de vi bygger upp mycket av kroppen av, allt som har med benstomme att göra. Och det är väldigt viktigt att hjärtat får kalcium och magnesium.

Bo Öhlén

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer