Idag spenderar allt fler ungdomar sin fritid framför datorn. Tillsammans i organiserade grupper gör man dataspelets värld till en del av sin sociala verklighet. Sven Granath är kriminolog och forskare vid Brottsförebyggande rådet, BRÅ. Han menar att alla typer av strukturerad fritidsaktivitet kan ge en brottshämmande effekt.
– Ungdomar som är med i en förening eller liknande organisation löper mindre risk att hamna i kriminella kretsar. När dataspel blir en organiserad fritidsaktivitet kan man snarare se ett omvänt samband med mindre kriminella ungdomar, säger Sven Granath.
Massmördare väckte debatten
Terrordåden i Norge riktade världens blickar på gärningsmannen Anders Behring Breivik. I det 1500 sidor långa manifestet gick det att läsa om massmördarens dataspelsvanor. Till följd av detta valde ett flertal norska butiker att stoppa försäljningen av våldsamma spel. Nu väcks återigen frågor om dataspel och dess negativa inverkan på ungdomar.
– En kortsiktig effekt är ökad aggressivitet. Att se våldsamma handlingar kan aktivera de beteendesystem i hjärnan som är kopplade till aggression, säger Andreas Olsson, hjärnforskare på Karolinska Institutet i Stockholm.
I sitt manifest förklarar massmördaren att våldsspelen var ett sätt att träna inför attentatet. Andreas Olsson menar att inlärning blir mer effektiv desto verkligare situationen är.
– Inlärningen förstärks eftersom våldsamma beteenden belönas i den virtuella världen. Genom övning tränar man in ett beteende. På samma sätt som militärer eller läkare genomför olika verklighetssimuleringar för att förfina sin kunskap.
Få ungdomar i riskzonen
Det finns idag ingen tydlig forskning som visar på ett samband mellan dataspel och kriminalitet. När det kommer till våldsbrott är det ofta andra faktorer som alkohol och bristande impulskontroll som väger tyngst. Sven Granath menar att situationer där brott uppstår blir färre med tidskrävande sysselsättningar som dataspel. Men att våldsamma spel samtidigt kan locka till sig ungdomar från våldsamma miljöer.
– Spelen kanske drar till sig ungdomar med våldstendenser, men det är inte spelen i sig som gör dem våldsamma.
Hjärnforskaren Andreas Olsson menar att vissa individer påverkas lättare än andra.
– Våldsspelen kan vara särskilt farliga bland personer som lider av en psykisk störning eller har svårt att agera socialt eller visa empati. Är man exempelvis medlem i ett kriminellt gäng där det uppmuntras att vara aggressiv kan våldsamma spel späda på denna aggression.
Christian Steen
SVT Vetenskap
Tidigare studie pekar på koppling
Under våren 2010 publicerades en omfattande sammanställning av studier, baserad på 130 000 individer, som visade på kopplingar mellan våldsamma dataspel och aggressiva beteenden. Kritiska röster har senare ifrågasatt hur stor denna effekt egentligen är.