Det är inte säkert att mängden kalorier som bränns vid träning räcker för en viktminskning. Foto: SVT

Svårt minska i vikt bara genom att träna

Uppdaterad
Publicerad

Den som försöker gå ner i vikt genom att träna mer kommer att bli besviken och ge upp, enligt forskare som SVT talat med. Det är svårt att förbränna tillräckligt många extra kalorier om man inte samtidigt ändrar kosten.

Inte ens fysiskt aktiva jägarfolk som den amerikanske forskaren Herman Pontzer har studerat omsätter särskilt mycket mer energi, trots att de går längre sträckor på en dag än västerlänningar i genomsnitt går på en vecka.

Herman Pontzer är professor i evolutionär antropologi vid Dukeuniversitetet i USA och intresserad av hur olika livsstilar påverkar mängden energi som människor gör av med per dag.

Överraskningen: Samlarfolket brände inte kalorier

När han åkte till Tanzania för att göra en forskningsstudie var han övertygad om att mätningarna skulle visa att aktiva jägar- och samlarfolk förbränner betydligt fler kalorier än vad orörliga storstadsmänniskor i västvärlden gör.

Befolkningsgruppen han studerade kallas hadza och lever på savannen, där de jagar, samlar in honung, gräver fram rötter och går långa sträckor varje dag. En tillvaro som borde kräva mycket energi, men till hans förvåning visade resultaten något annat. De 30 personer ur hadzafolket som han följde gjorde av med 2 600 kilokalorier/dag för män och 1 900 kilokalorier/dag för kvinnor, vilket bara är lite mer än vad genomsnittliga västerlänningar förbränner per dag.

”Trodde inte det var sant”

– Vi kunde först inte tro att det var sant, säger Herman Pontzer. Att röra sig mer ökade inte energiåtgången så mycket som man skulle kunna förvänta sig. Kroppen verkar anpassa sin energiförbrukning efter den fysiska aktivitet du utför.

Örjan Ekblom, forskare vid Gymnastik- och idrottshögskolan tycker att resultaten är spännande, men understryker att mätning av fysisk aktivitet i så vitt skilda förhållanden kan vara svåra.

– Jämförelsen med hadzafolket är oerhört intressant och kan svara på många viktiga frågor. Det kan dock finnas skillnader i miljön som är svåra att få med vid den här typen av mätning av fysisk aktivitet och det behövs fler studier av detta innan vi helt förstår skillnader mellan dessa folkgrupper.

Även han betonar att det är svårt att få människor att minska i vikt enbart genom att öka träningsmängden. Vid studier där man försökt få överviktiga att gå ner genom ökad fysisk aktivitet har försökspersonerna lyckats dåligt. Det kan bero på flera olika saker: vissa äter mer efter träning, andra överskattar sin träningsmängd och rör sig mindre än de påstår eller tycker att kraven är för tuffa. Få klarar att kraftigt förändra sina rörelsemönster under längre tidsperioder.

Pontzers forskning kring Hadzafolketsoch och hans teorier om hur energiförbrukningen anpassas till aktivitetsmängden lägger till ytterligare en tänkbar förklaring. Han menar att kroppen skruvar ner andra energikrävande processer, när vi rör oss mer – till exempel inflammation och överdriven reaktion på stress.

– Hadzafolket drabbas mer sällan av cancer, diabetes och andra vällevnadssjukdomar än vi. Det är deras rörliga liv som skyddar dem, säger Herman Pontzer. Träning är hälsosamt – även om det är en dålig bantningsmetod.

Mer om träning och hur det påverkar hälsan kan du se i SVT-programmet Bästa träningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.