Forskaren Eleftheria Palkopoulou med en mammutbete i DNA-laboratoriet på Naturhistoriska Riksmuséet i Stockholm. Foto: Love Dalén / Naturhistoriska Riksmuséet

Svenska forskare kan återskapa mammut – inom några år

Uppdaterad
Publicerad

Svenska forskare vid Naturhistoriska riksmuseet är först i världen med att kartlägga en mammuts hela arvsmassa. Resultaten kan användas till att återskapa en levande mammut inom fem till tio år.

Mammutarna dog ut för omkring 10.000 år sedan. Men på en liten ö i nordöstra Sibirien, Wrangels ö, fortsatte de att leva i 6.000 år.

Forskarna kartlagt arvsmassa från två olika mammutar, en som levde för drygt 40.000 år sedan och en av de allra sista på Wrangels ö. Det visar sig att mammutarna på ön var kraftigt inavlade och att det kan ha lett till att just de dog ut.

– Det kan innebära att mammutarna led av det här och att det ledde till att de dog ut, säger docent Love Dalén på Naturhistoriska riksmuseet.

Byta ut elefantgener

Studien publiceras i den vetenskapliga tidskriften Current Biology. Forskningsresultaten kan användas för att studera inavel bland andra, nu levande djurarter, som riskerar utrotning.

Det finns även amerikanska forskare som håller på att försöka återskapa en levande mammut genom att byta ut gener från en elefant till gener från mammut. De svenska resultaten gör att de kommer närmare sitt mål. Love Dalén tror att det faktiskt är möjligt att de kan lyckas.

– Det finns flera problem på vägen, men om de lyckas lösa dem så kan man få en levande mammut redan inom fem, tio år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.