Allt fler studier visar att multivitaminer inte ger positiva hälsoeffekter. Nu uppmanar forskare allmänheten att sluta med preparaten. Foto: Martina Holmberg/TT

Svenskarna betalar hundratals miljoner för vitaminer i onödan

Uppdaterad
Publicerad

Vi köper vitaminer och mineraler för 748 miljoner utan att det gör oss friskare.

Det är många svenskar som regelbundet äter vitaminer och mineraler i form av kosttillskott. Tre nya forskningsstudier pekar nu mot att den här typen av preparat är verkningslösa. Forskarna bakom studierna har inte hittat några bevis för att multivitaminer skyddar mot vare sig cancer, demens eller hjärt- och kärlsjukdomar, enligt den vetenskapliga tidskriften Annals of Internal Medicine. De nya resultaten förvånar inte Alicja Wolk, professor i nutritionsepidemiologi vid Karolinska Institutet.

– De allra flesta svenskar har ingen nytta alls av de här vitamintillskotten, säger hon till SVT.

Pengarna i sjön

Enligt Alicja Wolk finns det individer som kan ha nytta av extra kosttillskott, men den absoluta majoriteten av svenskar som köper preparaten kastar pengarna i sjön, menar hon.

– Det är så inpräntat hos oss att vitaminer är något bra, och därför köper vi tillskott. Och så har nog många dåligt samvete för att de inte äter så bra, och då tänker de att vitaminer på burk är som magi. En snabb lösning, ett mirakel, säger hon.

Enligt branschorganisationen Svensk egenvård såldes vitaminer och mineraler för drygt 748 miljoner kronor under 2011. Alicja Wolk anser att svenskarna borde lägga de enorma summorna på annat istället.

– Köp bra mat istället. Det är bättre än tillskotten.

– Kroppen är dessutom så smart att den vad gäller riktig mat själv reglerar absorptionen av de vitaminer som behövs. Så därför kan man äta hur mycket frukt och grönssaker som helst, utan risk för överdosering, vilken kan ske med tillskott. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer