Sverige – världens mest uppkopplade land

Uppdaterad
Publicerad

Sverige är världens mest uppkopplade land, strax före Singapore. Detta enligt den årliga rapporten över världens IT-utveckling från World Economic Forum.

Sveriges nivå på landets IT-struktur håller enligt rapporten en ”enastående nivå rakt över hela spektrat”. Av de 71 delar av ländernas IT-infrastruktur som WEF undersökt så hamnar Sverige på förstaplats i hela 12 av fallen, och i övrigt oftast bland världens tio främsta länder. Sammantaget innebär det att Sverige rankas som världens främsta IT-nation, före Singapore och Finland.

WEF har tittat såväl på individers användning av IT, men också på myndigheter och företag, liksom att grundläggande samhällsfunktioner har åtkomst via internet från datorer och uppkopplade mobiltelefoner. WEF noterar också att Sverige ligger på fjärde plats i världen i antalet patentansökningar per invånare. Sverige är ”en verkligt kunskaps-baserad ekonomi” enligt WEF.

Även de andra nordiska länderna får gott betyg i rapporten. Finland hamnar på tredje plats, Danmark på sjunde plats, Norge på nionde plats och Island på 16:e plats.

Viktigt för ländernas utveckling

Den årliga WEF-rapporten om världens IT-utveckling betonar den betydelse området har för ländernas ekonomiska utveckling som helhet. Att fattigare länder som Malaysia och Tunisien hamnar på ungefär samma plats som vissa västeuropeiska länder kommer enligt WEF att ge dessa länder en stark grund för att bygga en bra ekonomisk utveckling.

”Informations- och kommunikationsteknologi är en nyckel till att skapa en ekonomiskt, miljömässigt och mer socialt hållbar värld”, skriver WEF i sin rapport, om varför man gör denna analys över världens länders IT-infrastruktur.

Om Sveriges chanser att behålla tätpositionen bland världens IT-utvecklade länder säger rapporten inte särskilt mycket. Därmot tror rapportförfattarna att vi under det kommande årtiondet kommer att få se en förändring där ”det globala internet förvandlas från en arena som domineras av avancerade länder, deras företag och medborgare till ett annat, där nya ekonomier kommer att bli dominerande”.

Malaysias, Kinas och Chiles snabba steg uppåt på WEF:s rankinglista kommer alltså att fortsätta, om man får tro rapporten om världens IT.

Linus Brohult

SVT Vetenskap

Världens tio mest IT-utvecklade länder

1. Sverige

2. Singapore

3. Finland

4. Schweiz

5. USA

6. Taiwan

7. Danmark

8. Kanada

9. Norge

10. Sydkorea

Källa: The Global Information Technology Report 2010-2011

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.