Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Det har tagit experterna över 14 år att identifiera och kategorisera alla insekter som samlades in. Foto: SVT/Per Hansson

Sveriges insekter har räknats

Uppdaterad
Publicerad

Nyligen avslutades den största insamlingen av svenska insekter som någonsin gjorts. Många nya arter hittades och fortfarande finns det mer att upptäcka.

Över 20 miljoner insekter har under fyra år samlats in på ett femtiotal platser runt om i Sverige. I över tio år har sedan experter från hela världen arbetat med att identifiera dem.  

Bland de 28 000 arter som identifierades var flera nya för både Sverige och forskarvärlden. Genom matematiska beräkningar har forskare på Naturhistoriska Riksmuseet i Stockholm kommit fram till att det fortfarande kan finnas så många som 5000 insektsarter i landet som ännu inte har upptäckts. 

Speciella insektsfällor 

För att fånga in alla insekter användes så kallade Malaisefällor. En slags tältkonstruktion där insekterna fastnar och slutligen hamnar i en burk med en alkoholhaltig lösning som byts en gång i veckan. 

Under 2019 ställdes 200 nya fällor upp i landet, och förhoppningsvis finns resultaten från den insamlingen färdiga i slutet av året.  

Kan ge svar om insektsdöden 

Insekter har flera viktiga funktioner i naturen, bland annat för pollinering och nedbrytning. Runt om i världen är många insekter hotade och utrotas i snabb takt.  

Genom att kartlägga vilka insekter som finns i Sverige hoppas forskarna kunna få en uppfattning om hur insektsfaunan i vårt land ser ut och mår.  

Sveriges insekter i siffror

Visa

Steklar: 11 100 arter 

Tvåvingar (myggor, flugor): 10 300 arter 

Skalbaggar: 5 000 arter 

Fjärilar (inklusive nattsländor, loppor): 3 200 arter 

Insekter utan puppstadium (löss, gräshoppor, tvestjärtar): 3 300 arter 

Källa: Naturhistoriska Riksmuseet i Stockholm 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer