Borsta tänderna – minska risken för demens

Uppdaterad
Publicerad

Vill du slippa bli dement när du blir äldre? En metod kan vara att borsta tänderna regelbundet, minst en gång om dagen, enligt en ny studie vid University of Southern California i USA.

Orsaken är att de bakterier som frodas i snuskiga munnar också kan vara en faktor bakom uppkomsten av alzheimer och andra demenssjukdomar.

I studien, som publiceras i Journal of the American Geriatrics Society, har forskarna följt 5 468 personer i Kalifornien mellan 1992 och 2010.

Samtliga personer var äldre, med en genomsnittsålder på 81 år, när studien inleddes. Ingen uppvisade då några tecken på demens men 18 år senare hade 1 145 personer fått diagnosen.

Enligt forskarna fanns det en stark koppling till tandhälsan. De som uppgav att de borstade sina tänder mer sällan än en gång om dagen löpte 65 procents högre risk att utveckla demens än de som borstade tänderna dagligen.

Forskarna påpekar att bakterier som orsakar inflammationer i tandköttet också kan orsaka hjärtproblem, stroke och diabetes. Troligen kan de även orsaka demenssjukdomar om de ansamlas i hjärnan. Alzheimerpatienter har i några studier visat sig ha fler bakterier av det här slaget i hjärnan än friska personer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.