Tanken på mat minskar aptit

Uppdaterad
Publicerad

Du kan nästan höra hur din favoriträtt och ditt älsklingsgodis ropar på dig. Suget efter godsaker drar din kropp till kylskåpet mot hjärnans vilja. Låter det bekant? För att inte falla för frestelsen borde du då föreställa dig precis hur gott det skulle vara.

Det låter som något dömt att misslyckas för den som kämpar med att avstå. Att tänka på något man verkligen vill ha, borde väl snarare leda till ökat sug och större begär? Inte enligt forskarna som presenterar sin banbrytande forskning i senaste numret av Science.

Studien visar att när du föreställer dig konsumtion av ett visst livsmedel, så minskar aptiten för den. Skillnaden mellan att tänka sig en upplevelse, och att faktiskt uppleva verkar vara mindre än man tidigare trott.

Hur fungerar detta?

I ett av studiens fem olika experiment ombads en del av deltagarna att tänka på en viss sorts godis innan de blev bjudna på den. Resultatet visade att personerna som tänkt på godiset, åt betydligt mindre av det än personerna som inte hade föreställt sig maten innan.

Forskarna sammanfattar slutsatsen som att minskningen av matintaget efter den inbillade konsumtionen beror på tillvänjning – en gradvis minskning av motivationen att äta mer, snarare än på en förändring i synen på matens smak, eller liknande faktorer.

Inbillning ger minskad aptit

– Dessa fynd tyder på att det är fel strategi att försöka undertrycka sina tankar på ett önskat livsmedel i syfte att stävja begären. Studien visar att inbillning av ett visst livsmedel faktiskt ger minskad aptit inför det, säger Carey Morewedge, biträdande professor och huvudförfattare av studien.

Hon hoppas att det här är början till en bättre förståelse och kunskap för att minska suget för saker onyttig mat, droger och annat som har negativ hälsopåverkan.

Annelie Larsson Vetenskapsnyheterna SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.