I flera länder har man börjat med ”drive-through-tester”. Nu vill regeringen ta fram en strategi för att kunna testa fler i Sverige. Foto: SVT Vetenskapens värld

Tegnell: Mer testning skulle skydda äldre bättre

Uppdaterad
Publicerad

Om många fler svenskar testades för Covid-19 skulle det skydda de äldre ännu bättre, anser statsepidemiolog Anders Tegnell på Folkhälsomyndigheten.

Förra veckan testades 10 000 personer för coronaviruset, detta borde helst tredubblas anser Tegnell. 

Än så länge har vi främst testat dem som misstänks vara sjuka i Sverige. En mer omfattande testning skulle innebära att man även testar dem som har gått igenom sjukdomen för att se om de har immunitet och kan gå tillbaka till jobbet.

– Med mer omfattande testning skulle vi framförallt kunna skydda de äldre ännu bättre än idag. Det skulle dessutom se till att det fanns fler som kan arbeta med de äldre för vi skulle veta vilka som ska stanna hemma och vilka som har haft viruset så att de kan fortsätta att jobba även om de är småsnuviga i fortsättningen, säger statsepidemiolog Anders Tegnell på Folkhälsomyndigheten.

Krav från Moderaterna

Moderaterna vill införa masstestning för att rädda den svenska ekonomin. Kravet kommer att läggas fram till regeringen på tisdagens partiledarmöte.   

Socialminister Lena Hallengren (S) säger att regeringen jobbar för att fler ska kunna testas inom kort och enligt uppgift till Sveriges Radio planerar regeringen att be Folkhälsomyndigheten att snabbt ta fram en nationell strategi för att utöka provtagningen för covid-19.

Självtest är en väg

Anders Tegnell säger att Folkhälsomyndigheten provat om folk kan ta virustest på sig själva genom att sticka en pinne högt upp i näsan mot svalget och att detta verkar fungera, men att det sedan behövs folk som sköter resten av kedjan för att labben ska kunna få fram testresultat.

Det är enligt Tegnell viktigt att inte dessa masstester stjäl resurser från virustest av sjuka patienter och vårdpersonal som är högst prioriterade.

Minska ekonomisk skada

Nationalekonomen Daniel Spiro vid Uppsala Universitet har tillsammans med andra ekonomiforskare lagt fram sex förslag på hur de ekonomiska skadorna kan minskas av pandemin. Masstestning av alla som nu tvingas hålla sig hemma från jobbet är högst på listan.

Daniel Spiro gläds åt att ekonomernas förslag redan tagits upp av politiker i helgen och verkar få genomslag.

– Vi måste få tillbaka dem till arbete och vanligt ekonomiskt liv så att de köper och går ut och äter, anser ekonomiforskaren Daniel Spiro. Om en miljon svenskar kan gå tillbaka till arbetet en månad i förväg så är det värt mellan 0,5-2 procent av BNP vilket motsvarar i storleksordningen 50 miljarder kronor. Även om vi inte kan få fram den här testningen i morgon så är det ju bra om vi kan få fram den om en månad istället för två månader. Varje dag vi kan spara in på den här nedstängningen är värd väldigt mycket. 

”Hemvärnet och frivilliga behövs”

De sex ekonomiforskarna föreslår att staten ska garantera att köpa in en stor mängd test till ett högt pris för det kommer att sätta igång kreativiteten hos näringslivet enligt Daniel Spiro.

Ett förslag är att staten sätter en chef från medtech-industrin att köpa in tillräckligt med test. Idag har Socialstyrelsen det uppdraget. För att få tillräckligt med personal att utföra alla testerna så skulle hemvärnet och frivilliga rycka in och avlasta vårdpersonal med enklare testuppgifter tror ekonomerna.

Ekonomen Daniel Spiro och statsepidemiologen Anders Tegnell medverkar i Vetenskapens Värld Kampen mot Corona ikväll 30/3 kl 20.00 i SVT2. 

Olika typer av test

I nuläget testar sjukvården främst om folk har pågående infektioner. Det görs med näspinnetest och där kollar man spår av pågående virusinfektion med hjälp av pcr-maskiner. För mer omfattande testning krävs även antikroppstest från blodprov för att se om man haft infektionen och är immun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.