Den populära tanken att världen skulle gå under 2012 kan knappast tillskrivas Mayafolkets kalender. Inte ens påståendet om att deras kalender skulle upphöra 2012 håller en granskning. På sin höjd duger det som grund för en medioker Hollywoodfilm.
Däremot så kan arkeologer i senaste numret av tidskriften Science rapportera att de har hittat vad som verkar vara arbetsrummet för en av alla dessa missförstådda kalenderhållare i Mayariket. Det handlar fynd från utgrävningen av en byggnad i den gamla Mayastaden Xultún i Guatemala, en gång hem för tiotusentals människor.
Unikt gammal kalender
I ett rum av byggnaden, som låg begravd under ett metertjockt jordtäcke, hittade arkeologerna välbevarade väggmålningar som på olika sätt kan relateras till beräkningar av Mayafolkets kalendersystem.
– Det är ganska märkligt att de här fynden från Xultún överhuvudtaget existerar. Väggmålningar som dessa bevaras inte särskilt väl i det här klimatet, säger arkeologen William Saturno som ledde utgrävningarna.
Arkeologerna daterar väggmålningarna till tidigt 800-talet e.kr. och de utgör därmed den tidigaste dokumentationen av Mayafolkets kalendersystem, åtskilliga hundra år äldre än de kalendrar som nedtecknades i böcker av barkpapper, och som tidigare varit huvudkällan till kunskaper om Mayafolkets tideräkning.
Drog sig inte för att krångla till saker
Mayakalendern är i själva verket inte en kalender, utan ett system av överlappande kalendrar som bygger på olika cykler. Det handlar om en 260-dagars ceremoniell kalender, en 365-dagars solkalender, en 584-dagas cykel för planeten Venus cykel och motsvarande 780-dagas för planeten Mars.
Rätt invecklat med andra ord. Och de väggmålningar som arkeologerna upptäckt i den Xultún kan närmast liknas vid en whiteboard som stadens lärde använt sig av för att beräkna och hålla reda på de olika kalendercyklerna, och framförallt när de skulle gå jämt upp med varandra. Väggmålningarna innehåller invecklade datumberäkningar som sträcker sig omkring 7000 år in i framtiden.
En annan syn på tiden
Ursprunget till domedagsprofetiorna om världen undergång 2012 är att en sådan här cykel när de olika kalendrarna går jämt upp med varandra inträffar just i december 2012. Men en sådan bild, att världen skulle gå under när räkneverket tar slut, går enligt forskarna stick i stäv med Mayafolkets världsbild.
– Man kan jämföra det med miltalsräknaren på en bil. Ett högt tal visar för oss att bilen inte har så långt kvar till skrotning. För mayafolket så rullar det bara vidare och startar om när siffrorna tar slut, säger William Saturno.
– Mayafolket världsbild var att saker skulle fortsätta att vara exakt som de är. Vi letar hel tiden efter slut, medan Mayafolket letade efter garantier för att allt skulle förbli som det var. De hade en helt annan inställning till tiden än vi.