Ett glas tomatjuice efter träningen motverkar skador på arvsmassan, enligt ny svensk forskning Foto: Scanpix

Tomatjuice efter träningen minskar skador

Uppdaterad
Publicerad

Att träna intensivt är inte bara av godo – det kan faktiskt skada vårt DNA. Men ett glas tomatjuice om dagen motverkar den fysiska stress som kroppen utsätts för när vi tränar.

Att träna är förstås bra för våra kroppar, men träning sätter även fart på en process som kan skada oss. När vi är fysiskt aktiva frigörs nämligen även så kallade fria radikaler ur cellerna, och dessa kan skada vår arvsmassa. För att bekämpa dessa behöver vi få i oss antioxidanter, och det är här som tomaterna kommer in i bilden.

Forskarna vid Karolinska institutet lät 15 otränade personer börja träna intensivt. Alla fick dricka var sitt glas tomatjuice varje dag efter träningen i fem veckor. Sedan togs tomatjuicen bort men träningen fortsatte. Samtidigt mättes den fysiska stress som kroppen utsattes för av träningen i blodprover med hjälp en helt ny mätmetod.

Ett glas om dagen räcker

– Resultaten var tydliga. Det räcker faktiskt med bara ett glas juice om dagen för att motverka de skador på kroppens DNA, på arvsmassan, som träning kan orsaka, säger Siamak Haghdoost, forskare vid Institutionen för genetik på Karolinska Institutet.

När försökspersonerna tränade utan att dricka tomatjuice ökade den fysiska stressen i kroppen igen.

Tomater innehåller en slags antioxidanter som heter lykopen, och som kallas superantioxidant. Skälet till den benämningen är att lykopen kan fånga upp extra många fria radikaler. De fria radikalerna kan reagera med vårt dna, vår arvsmassa, och skapa bestående skador.

Ketchup istället?

Men det går inte att ersätta tomatjuice med råa tomater.

– Nej, hos tomater finns lykopenet i skalet och det måste hettas upp för att vi ska kunna tillgodogöra oss det, säger Siamak Haghdoost.

På frågan om det går att byta ut tomatjuicen mot ketchup skrattar Siamak.

– Tja, det är rätt tänkt, men ketchup innehåller ju en massa socker och det vill vi ju inte ha. Och innan jag uttalar mig om detta skulle jag vilja mäta mängden lykopen i just ketchup. Men tomatpuré borde ju gå bra, om man nu kan tänka sig att äta det varje dag!

Det gäller faktiskt att inte heller överdosera tomatjuicen eller vad man nu får sina antioxidanter ifrån. För med för mycket antioxidanter kan det bli för lite fria radikaler och då minskar kroppens förmåga att bekämpa infektioner. Lagom är som bäst – som vanligt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.