Se forskaren Catherine Scott förklara hur trädens gaser har en kylande effekt på klimatet. Foto: SVT/Vetenskapens värld – Träders superkrafter

Så kyler trädens gaser ner planeten

Uppdaterad
Publicerad

Att träd binder koldioxid är välkänt. Men träd håller även ner temperaturen på fler sätt än många tidigare har trott. Träd släpper ifrån sig gaser och de gaserna har en nedkylande effekt på atmosfären.  

– Den ljuvliga doften av en tallskog är just sådana gaser, säger klimatforskaren Catherine Scott vid Leeds universitet.

Träd bidrar till att kyla ner atmosfären på flera sätt: De binder koldioxid och de släpper ifrån sig gaser som också bidrar till att hålla temperaturen nere.

Gaserna kan bilda små partiklar och partiklarna bidrar till att reflektera solljus ut från jorden och göra moln ljusare, vilket ökar molnens förmåga att reflektera solenergi.

Klimatkrisen

– Så när vi avverkar skogar mister vi inte bara deras förmåga att lagra kol. Vi mister också trädens kylande effekt genom gaserna som de avger, säger Catherine Scott vid Leeds universitet. 

Vill du veta mer om träd, hur de fungerar och vad de har för inverkan på klimatförändringar? Se hela Vetenskapens värld – Trädens superkrafter på måndag den 19 april klockan 20:00 i SVT2, eller redan nu i SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet