Träd renar städer

Uppdaterad
Publicerad

Luftföroreningar i städer är ett växande problem. Ett kostnadseffektivt sätt att ta itu med problemet är trädplantering, visar en ny amerikansk studie. Partiklarna från bland annat energiproduktion, industri och transport minskar betydligt i närheten av träd.

Luftföroreningar i form av de här mikroskopiska partiklarna fastnar i lungorna hos oss människor. Forskare uppskattar i en ny rapport att föroreningarna kommer att påverka över sex miljoner liv varje år fram till år 2050.

”Kylande effekt”

Studien är gjord av den amerikanska naturskyddsföreningen och huvudförfattaren Rob McDonald, förklarar att träden redan bidrar med en hel del fördelar för människor som bor i tätorter.

– Den genomsnittliga minskningen av partiklar nära ett träd är mellan 7 och 24 procent. Träden har också en kylande effekt på upp till två grader vilket motverkar ett allt varmare stadsklimat, och bidrar till en mer hälsosam miljö. Det här är fördelar som tiotals miljoner människor redan nu drar nytta av, säger Rob McDonald till brittiska BBC.

Finns fallgropar

Studien har jämfört kostnadseffektiviteten för användningen av träd i 245 städer runt om i världen, med andra metoder för kylning och rening av luft.

– Träd har nästan lika stor förbättringseffekt på luften som när man byter drivmedel från diesel till bensin i en buss. Men det vi ser i städerna idag är snarare en minskning än ökning av träd, säger Rob McDonald.

Trots fördelarna finns det fallgropar med trädplantering. Stora trafikerade gator där träden bildar ett tak begränsar luftcirkulationen vilket leder till dålig ventilation och försämrad luft, medan det på mindre gator där trafiken är glesare inte är något problem. För att komma till rätta med detta föreslår rapporten en planteringsstrategi, där man bland annat ser till att utrymmet mellan träden är tillräckligt stort.

Hoppas på bättre medvetenhet

Enligt Världshälsoorganisationen, WHO bor omkring 90 procent av världens befolkning i städer där man år 2014 överskred riktlinjerna för luftkvalitet, och FN beräknar att luftföroreningar orsakade tre miljoner förtida dödsfall under 2012.

I många städer övervakas inte luftkvaliteten vilket gör det svårt att verkligen förstå luftföroreningarnas globala effekter. I tättbebyggda områden andas vi alla samma luft, både fattiga och rika drabbas av luftföroreningar, men de som bor närmast de trafikerade vägarna är mest utsatta. Rob McDonald hoppas att rapporten kan få fler städer att förstå trädens betydelse för luften vi andas.

– Vi lever i en tid med kraftig urbanisering och smarta städer borde bli bättre på att utnyttja den luftrenande effekt träden har. Jag hoppas att vi kommer att få se ett uppsving för trädplantering i städerna. Det skulle gynna tusentals människoliv, menar Rob Mc Donald.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.