Se hur hjärnan får en boost av att få jobba under träningspasset. Foto: Vetenskapens värld – Boosta ditt psykiska välmående

Träning där hjärnan jobbar kan boosta psykiskt välmående

Uppdaterad
Publicerad

Att fysisk träning påverkar även vårt psykiska mående positivt är väl känt bland forskare. Nu menar vissa inom forskarvärlden att det dessutom går att styra träningen så att den ger oss ännu mer positiva psykologiska effekter.

– Träning frisätter en rad kemikalier i våra kroppar, säger den brittiske träningsfysiologen Damian Bailey.

Under och efter träning påverkas också hjärnan i hög grad, bland annat av de ämnen som frisätts i våra kroppar. Fysisk träning har visats minska risken för exempelvis ångest och depression.

Blodflödet i hjärnan påverkas

Anledningen till att fysisk träning gynnar vårt psykiska välmående anses också höra samman med det ökade blodflöde till vissa delar av hjärnan som träningen orsakar. Men frågan är om det spelar roll vilken träning vi ägnar oss åt. Är dans och badminton lika effektivt som cykling?

Damian Bailey är professor vid University of South Wales, och hans forskargrupp undersöker just hur träningen kan påverka blodflödet i hjärnans olika delar genom att testa olika typer av intellektuell stimulans under ett träningspass.

Poddlyssning påverkar

I en ny dokumentärfilm utsätts tidigare fotbollsspelaren i Arsenal – Alex Scott – för Damian Baileys tester. Redan vid vanlig motionscykling ökar blodflödet till hennes hjärnas bakre delar med 63 procent.

Men när Alex Scott motionscyklar intensivt och samtidigt utsätts för intellektuell stimulans blir effekten på hjärnans blodflöde ännu tydligare.

– Dans, klättring eller att lyssna på en podd – allt som utmanar hjärnan samtidigt som du tränar är bra för hjärnan, säger Damian Bailey.

Se experimentet i klippet här ovanför.

I Vetenskapens världs film ”Boosta ditt psykiska välmående” kan du se mer om hur vi kan påverka vårt psykiska mående. På SVT Play redan nu eller i SVT2 den 23/8.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.